• 瀏覽: 6,695
  • 回覆: 60
+2
「台灣殺人案」女死者潘曉穎的母親表示,希望協助疑犯陳同佳的聖公會教省秘書長管浩鳴,幫忙勸說各方盡快解決問題,包括由陳同佳親自帶同證據到台灣自首。 潘曉穎母親透過網絡媒體播出她的錄音。她表示,既然現時香港和台灣雙方各持己見,是否可以重新考慮在香港審理這宗案件,希望特區政府能在本屆任期內解決案件,她又質...

咁容易解決?
咁19 年點解咁大件事?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1611679-20210922.htm

保安局說出重點來.

引用:
原帖由 財務自由人1998 於 2021-9-22 07:25 AM 發表
「台灣殺人案」女死者潘曉穎的母親表示,希望協助疑犯陳同佳的聖公會教省秘書長管浩鳴,幫忙勸說各方盡快解決問題,包括由陳同佳親自帶同證據到台灣自首。 潘曉穎母親透過網絡媒體播出她的錄音。她表示,既然現時香港和台灣雙方各持己見,是否可以重新考慮在香港審理這宗案件,希望特區政府能在本屆任期內解決案件,她又質...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1611679_1_L_20210922011330.jpg
因為台灣要移交,香港無引渡條例,香港可以放人自由入境台灣自首,台灣一定要移交, 所以自首唔到,而家情況都一樣,無引渡條例,香港一樣唔會押解去台灣,香港出入境自由,係台灣比唔比佢入境自首。

台灣唔會畀佢咁樣讓香港了結呢件事。

引用:
原帖由 財務自由人1998 於 2021-9-22 07:25 AM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1611679_1_L_20210922011330.jpg
台灣民進黨玩野,強人所難,背後就係要搞亂香港同埋一國兩制,以達到台獨政治目的

潘媽一句趴趴走已經暴露晒台灣幕後操控,事實非常清晰

潘媽仲係度扮野?

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-9-22 07:45 AM 發表

台灣民進黨玩野,強人所難,背後就係要搞亂香港同埋一國兩制,以達到台獨政治目的

潘媽一句趴趴走已經暴露晒台灣幕後操控,事實非常清晰

潘媽仲係度扮野?
佢已經冇利用價值,台灣完全沒有反應!

所以之前需要修例?

其實唔使講到要押戒佢入境嘅,台灣肯畀佢自己上機去台灣,到時咪可以名正言順拘捕佢囉,放風畀航空公司話畀佢上機就得㗎喇,唔使公開講,管牧自會做嘢

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2021-9-22 09:51 AM 發表
所以之前需要修例?
你有了解修例的原因嗎?
有就不會問了。

修例原因是香港可以“未經罪犯同意”,直接引導陳同佳去台灣。
就是因為這件事造成大衝突,陳答應自己飛去台灣自首,這是罪犯自發行動,他不答應政府不能做甚麼。

但最後是台灣玩野,不給阿入境台灣,沒完沒了。

死咗個女係好慘,但潘母未免野蠻咗D,解鈴還須繫鈴人,連邊個阻住地球轉都搞唔清楚,淨係識得在香港發野蠻,又唔敢過去台灣鬧蔡英文!

引用:
原帖由 口中水皮的天才 於 2021-9-22 09:51 AM 發表
所以之前需要修例?
不修例就無法律基礎引渡佢
黃黑反修例就注定放生陳同佳

逃犯條例寫明不適用於中國內地,台灣作為中國的一部份,引渡一定要修例。所以台灣玩野的政治企圖同目的係呢件事上面非常明顯

反修例同時要求引渡,根本係企圖分裂國家,變相台獨

只係香港人太天真,唔清楚民進黨玩慣政治,宜家明晒

香港點審?
黃官:屌咪撚阻我收工啦

唔接受移交, 算
連自首都阻撓, 台灣食屎啦

仆街。請國安處馬上拘捕這潘媽。理由:傾覆中國,禍亂香港。有心造反。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-22 12:46 PM 發表
其實唔使講到要押戒佢入境嘅,台灣肯畀佢自己上機去台灣,到時咪可以名正言順拘捕佢囉,放風畀航空公司話畀佢上機就得㗎喇,唔使公開講,管牧自會做嘢
就係咁都唔俾喎,自己上機去都唔俾喎,話明唔發簽證喎,航空公司點會俾一個唔會獲發簽證嘅人上機?

主題標籤 #保安局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]