• 瀏覽: 32,863
  • 回覆: 243
+14
引用:
原帖由 BigBucket 於 2021-9-22 12:36 PM 發表

無錯,我屋企有張由我阿爺造,用咗50年仲用緊,好實淨。反而宜+買個張,唔夠半年就甩,因接口用白膠槳黐上去
你爺時代所用的木材是正嘢來的, 可能酸支, 坤甸, 或黃花梨, 唔係而家的輕質木材, 甚至環保材料可以比擬

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 11:05 AM 發表
不過, 有樣是事實, 這些櫈會比宜+, 或實X買的耐用十幾倍!
絕對正確

引用:
原帖由 ha_97 於 2021-9-21 10:31 PM 發表
當撐小店成為潮流,真正的手工藝又有多少人懂得欣賞?近日有網民上載相片,盛讚荃灣一所小店售賣的手製木櫈落足心機,而店主更是一對九旬夫妻!《港呢啲》上門拜訪,老師傅卻大嘆生意冷清,直言「賣晒就唔做落去」!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180201/photo/bkn-20180201073059596-0201_00822_001_fb.jpg?20180201223137
方向翻炒新聞

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 11:03 AM 發表
一成不變, 對抗不了歷史洪流,

如果佢肯思變, 用壇木甚至紫檀木,

將而家由12個榫口的木櫈改為120個榫口甚至200甚至300個而砌成的

將會是藝術品, 價值不菲囉
lego咩

信我吖,若果係日本仔香港D文青就一定力捧拉

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 12:39 PM 發表

你爺時代所用的木材是正嘢來的, 可能酸支, 坤甸, 或黃花梨, 唔係而家的輕質木材, 甚至環保材料可以比擬
相信如用到台灣紅檜木來製作傢俬, 也是超有價值亦是超耐用
想想阿里山的神木, 大多是二千年古樹, 連太平洋從東刮來的巨風, 千百年來都不能動它分毫,

但原來的二萬多棵被死日本仔斬剩得現時四百多棵, 被列為中國台灣省國寶之一,

也是難能可貴的木材之一

時代變。。。淘汰

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-9-22 12:41 PM 發表

lego咩
唔係咁, 邊讓人一眼更看出工藝,

好似名錶咁,

越貴的手錶, 唔計礸石那些, 係越多零件在其中, 好似栢德菲臘咁, 一隻手錶, 便安裝上6百多件零件在其中, 震撼錶壇

引用:
原帖由 netman88 於 2021-9-22 11:30 AM 發表

木會爛

但IKEA的膠椅, 1000年後都未必會爛.
耐左膠會老化

引用:
原帖由 ricolau88 於 2021-9-22 12:44 PM 發表
信我吖,若果係日本仔香港D文青就一定力捧拉
死得啦, 學日本仔做櫈, 佢地鍾意跪塔塔米架

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 12:39 PM 發表

當然唔係呢啲咁矝貴嘅木,普通實木而已,甚至宜+個張椅啲木仲靚,關鍵入榫同黐膠而已。

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-9-22 12:47 PM 發表
時代變。。。淘汰
時代要求一俾最平又合大眾口味, 否則要向高技巧高工藝, 行高貴路線.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 12:11 PM 發表

檀木, 所以才這麼貴, 因為耐用亦是原, 包括澳洲黃木及非洲黑壇

當然酸枝亦係不多得的木材
我既系酸枝,D圓櫈仔用耐會松。太師椅就好D

引用:
原帖由 BigBucket 於 2021-9-22 12:49 PM 發表

當然唔係呢啲咁矝貴嘅木,普通實木而已,甚至宜+個張椅啲木仲靚,關鍵入榫同黐膠而已。
而家那些木材平價嘢或做色, 甚或包木紋膠紙而已

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-22 12:49 PM 發表

死得啦, 學日本仔做櫈, 佢地鍾意跪塔塔米架
日本仔用木起樓都得呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]