• 瀏覽: 72,703
  • 回覆: 13
+31
引用:
原帖由 男E 於 2021-9-21 06:40 PM 發表
報道引述知情人士指,在反修例風波以來,醫管局及港鐵不但有職員被揭發涉參與示威被捕,更有職員乘機組織醫管局員工陣線,及港鐵新動力等工會,發動政治運動。其中,醫管局員工陣線成立初期,前主席余慧明及其他核心成員已主打政治議題,並吸納醫護及醫管局的中高層人員,意圖增加號召力及動員力,隨後又借「爆眼女」新聞不斷發酵,更曾發動罷工以威脅政府封關。

至於另一機構港鐵,曾在反修例示威期間安排加開列車,接載示威人 ...
其實E管局仲利害,不單爆眼女事件日日出E院大堂靜坐,仲有好多文宣,港島東面嘅都唔在講,大埔某E院主座連接員工宿舍的天橋,仲搵晒設施,整埋啲板畀佢地貼文宣,啲板仲要有沙包壓住,啲文宣黑炆炆,好鬼恐怖,落雨天陰望到特別陰森。其次就係沙田某E院,在員工locker上亦十幾排全部貼滿綠綠黃黃的報事貼,貼咗好耐,直至去年先被清除,如果冇人默許,又點敢咁猖獗?

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-9-21 06:50 PM 發表
黑醫就一定
地鐵 可以隨意換衫變身,一定有內鬼。
仲有可以走埋入去放啲咩橋落嚟,唔係內鬼,一般人鬼知有呢啲嘢?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-21 06:44 PM 發表
奸邪妖獸又要面臨「『良知』與『糧資』的抉擇」。
E管局肯定中高層參與者不少,況且也最冇理由,雖話有私隱,但佢地係直接參與爆眼女單嘢嘅,佢地嘅訊息或行動,如果對外模糊,就更加能增加事件的鼓動性,睇完呢篇報道,都唔使點審,留意下邊啲中高人員突然離職,相信雖不中,亦十之八九矣。
相信有人又會震過貓王啦。

引用:
原帖由 DEFEND 於 2021-9-21 07:30 PM 發表

博愛有三大塊壁報含膿牆
大埔某E院都係,根本九成係院方提供嘅,平時都冇嘅。

引用:
原帖由 sng850 於 2021-9-21 07:43 PM 發表

先取消記協發記者證的措施,所有記者證由政府新聞處處長批准簽發!
根本從來冇人話過記協可以發記者證,嗰啲只係會員證,執番正做就可以了。

引用:
原帖由 95折 於 2021-9-21 08:14 PM 發表
國家法萬能key
食零食都可能顛覆國家
唔好講啲唔講啲,抽離背景,淨係講食零食,食零食梗係冇問題,但啲零食要嚟做咩?響邊度做?目的係咩先係問題。
同理,一支筆,寫字當然冇問題,但你用支筆去寫誹謗性文章就會可能畀人告,或者你寫危害國家安全嘅文章,就要拉,你畀人拉並唔係因為用支筆寫字,明未?唔好模糊焦點,呢度唔係年燈,冇咩人會淨聽你呢啲嘢嘅。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-9-21 09:21 PM 發表
追究到尾必追究林鄭,地鐡派車免費接載暴徒走,地鐵高層歐伯權必然請示過林鄭,歐伯權係林鄭委任,當然,免費接暴徒走或者本意係唔想太多暴徒聚集在地鐡站,呢點係我本人好嘅想法,反面諗,點解暴徒暴動地鐡要出車免費載走?點解唔係用豬籠車載走?林鄭應該要向市民解釋清楚。
其實七一衝擊立法會當日,我就唔信冇請示過佢啦,呢啲嘢當時我諗肥仔蔥都揸唔到主意,唔好話中區當時指揮官,一嚟位置在中區,二嚟事發地點係立法會呢個重要地方,但明明立法會入面有警察,為何會後來變成真空?
就算在出面,如果真係要驅散,點會做唔到?問題係自己想點做?單單睇新聞,當日架鐵籠車都撞咗成粒鐘先撞爛度門,當然,如果係向好處諗,就係唔想引起大型衝突,另外就係估計錯誤,誤判形勢,以為佢地暴力衝擊,一定唔會有支持,咁就可以以民意解決問題,可惜事實卻剛好相反。
不過由於主事者避事,警隊高層都唔撐,成個前苦撐,猶記當日旺角一小隊交警畀日襲擊,有交警向天開槍示警,事後一眾黑記大造文章,話警察通例唔畀差人向天開槍嘅喎,當日記者會肥仔憼連講句擋前線嘅說話都𠲖𠲖哦哦,唉……

引用:
原帖由 betterbetter 於 2021-9-21 09:31 PM 發表
好多醫管局高層都是黃絲,睇下警察夠唔夠膽拉
佢地呢啲位好難有證據拉人,因為位高權重,往往唔會自己出手,下面有太多人同佢地做嘢。佢地只要唔出聲默許就會有好多人自動波了。
唔好話呢啲咁高嘅位,就算響一間中型公司,如果做到經理級以上,根本好多嘢都唔使自己做,下面好多人都會自動睇面色做人。

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-21 09:36 PM 發表

一定要清算班死黑醫, 仲有港鐵黃畜, 拉去坐返10年8年監
點止咁少人吖,成個政府,當時差不多只有警隊響度做嘢咁。高官、建制都不痛不癢,有啲高官直情麻木不仁。
單單在商場或港鐵大學內執法,就已經完全冇人出過一句聲了,當時黃媒日日嘈,指鹿為馬,又話要經管理處同意,又話要商場報警先可以畀警察入,連一個普通食蕉都可以話唔畀拉人入內執法,有冇高官出嚟講過一句嘢?咁簡單嘅法律問題同觀點,咁都冇人出嚟糾錯?到底係麻木不仁,定係為官避事?

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-21 09:51 PM 發表

國安人手唔夠, 唔可以一次捉咁多個行業嘅曱甴, 但陸續有來, 政府內部宜家有暗黃林鄭搞唔到, 要換特首先掂, 要再等
仲有成個AO系統,都係一樣。

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-21 10:05 PM 發表

下任特首其中一個任務就係要清走政府內部所有黃畜港英餘孽, 否則政府運作唔會有效率, 有新政策都冇用
你睇下,今次點票搞到一鑊粥,五千張票,點十幾個鐘?你話係咩人嚟㗎?

引用:
原帖由 unsc 於 2021-9-21 10:12 PM 發表

呢d廢官應該好快被換走, 宜家中央唔係同你講玩
係就快。

引用:
原帖由 sng850 於 2021-9-22 07:42 AM 發表

正確,政府可以宣布記協會員證沒有其他用途!
其實,不用宣布,費至搞到佢好似係真咁,只要警察或政府機關,在舉行記招時,不招待呢班人(只持記協會員而又沒有其他正式媒體的記者證的),又或者在事發現場拒絕只持這些證件的人進入現場採訪就得了。

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-9-22 07:41 AM 發表

將軍澳醫院手術室更衣室及醫護換手術袍的地方,現在還貼滿了反修例運動的口號!
什麼五十訴求之類的口號!
仲有?近年都好似已經唔見咗好多了,當日港島某區醫院由主座通去病理大樓天橋上都黐咗唔少。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]