• 瀏覽: 7,312
  • 回覆: 40
引用:
【Now新聞台】英國天然氣價格急升,引發的危機擴大,在多家能源公司和供應二氧化碳的公司停運下,肉類和新鮮食品供應亦可能受影響,引發食物短缺,英國政府和有關企業商討對策。
在天然氣價格飆升下,供應英國六成食品級二氧化碳的美資公司CF工業,因為天然氣價格高昂,宣布無限期停運兩間英國廠房。
二氧化碳廣泛用於食品行業,包括屠宰前弄暈動物、延長新鮮和急凍食品的保質期以及製造汽水和啤酒等,CF工業停運有可能造成超市食品短缺。
業界指,供應英國八成豬肉的10間屠房都有用二氧化碳,有豬農說,屠房目前僅剩可供一星期使用的二氧化碳,一旦用完,他們的豬無法送去屠宰,要改為銷毀豬隻,造成浪費,超市亦很有可能鬧「豬肉荒」。
英國商業大臣關浩霆發文指已與CF工業行政總裁見面,探討確保重要供應的方法。
因應全球重啟經濟推高需求,加上歐洲天然氣供應下跌,導致英國天然氣價格飆升,自一月起上升2.5倍,九月價格按年上升4.2倍,多間能源公司停運,部分用戶須轉到其他公司,導致電費增加,英國政府則保證電力供應不受影響。
英國商業、能源及工業策略大臣關浩霆:「完全沒有電燈熄滅或家中沒有暖氣的問題,不會有三天工作周或倒退至1970年代,這些想法是危言聳聽、無益及完全不理智。」
關浩霆又表明不會以公帑救助能源企業,但會考慮提供由政府擔保的貸款。
仆街英國政府,害死我地個楊建強牧師,終於受到天父懲罰啦
移居英國的BN(O)er要戒食豬肉,學鬼佬餐餐鋸牛扒,向汽水和啤酒說不
每周只工作三天係香港人的夢想,好撚鍾意返工果班都唔會黎英國啦
游蕙禎係開採天然氣專家,快d去英國幫手啦

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/international/player?newsId=450611

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-21 04:37 PM 發表
https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/UK-GAS-210921-13.jpg

移居英國的BN(O)er要戒食豬肉,學鬼佬餐餐鋸牛扒,向汽水和啤酒說不
每周只工作三天係香港人的夢想,好撚鍾意返工果班都唔會黎英國啦 :smi ...
黎緊果冬天分分鍾會再凍死班小黃人....脫歐後咩都加..

electricity shortage 加19%
gas shortage 加250%
food shortage又加...超市貨架都是常空...
小黃人呢次真係大L鑊..

希望英國死多啲曱甴!

引用:
原帖由 nut30 於 2021-9-21 04:42 PM 發表

黎緊果冬天分分鍾會再凍死班小黃人....脫歐後咩都加..

electricity shortage 加19%
gas shortage 加250%
food shortage又加...超市貨架都是常空...
小黃人呢次真係大L鑊..
吸乾吸淨再來回港易.

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-9-21 04:43 PM 發表

吸乾吸淨再來回港易.
過到呢個冬天先講...

咁曱甴食乜?

供應英國六成食品級二氧化碳的美資公司CF工業
呢D影響咁大工業可以比外資控制
金毛狗又唔講國家安全

游B,? 唔講尤自可一講又on咗條9添

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-21 04:37 PM 發表
https://images-news.now.com/newsimage/NewsImage/UK-GAS-210921-13.jpg

每周只工作三天係香港人的夢想,好撚鍾意返工果班都唔會黎英國啦 :smi ...
好彩曱甴食慣屎,應該影響唔大

黃人快去英國,快。

揾張堅廷

如果唔系香港黃人玩也,香港就最好位置,外靠西方,內靠阿爺。。學英國甘就死得。想求中國幫下手都唔得

引用:

每周工作三天

破爛王國

剛剛移民去的香港人...........咪好好玩囉

主題標籤 #游蕙禎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]