• 瀏覽: 35,369
  • 回覆: 124
日媒9月21日報道,《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的成員國馬來西亞表態,歡迎中國加入CPTPP。《日本經濟新聞》21日報道,他們19日取

什麼 特別受中國最近申請加入CPTPP的舉動鼓舞 ? 馬來西亞這表態是跟死囚國對著幹嗎? 不怕莫你心出兵嗎?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/679477/cptpp-馬來西亞-歡迎中國加入

成個局似係迫美國介入,重反CPTPP,跟住美國內部問題就會加劇。

有贏國美譽,又天下歸心,去到邊都咁受歡迎既

唔通話唔歡迎咩
中國肯跟組織嘅規則咪得咯

全體投票最公平,日澳一定尊重民主程序!

引用:
原帖由 T2. 於 2021-9-21 04:36 PM 發表
日媒9月21日報道,《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的成員國馬來西亞表態,歡迎中國加入CPTPP。《日本經濟新聞》21日報道,他們19日取

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210921/516987408139423744105463.jpeg/rcLIfOgirvAldfn1JIQqIwtiU-inGdNyQ1FOzUNRTs0?v=w1280r16_9
正常國家都歡迎中國

袋鼠日笨點反對呢

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-21 04:42 PM 發表
唔通話唔歡迎咩
中國肯跟組織嘅規則咪得咯
澳洲點講

汶萊    
智利    支持中國加入
紐西蘭   支持中國加入
新加坡   
澳洲    
秘魯    支持中國加入
越南         
馬來西亞  支持中國加入
墨西哥    
加拿大    
日本

最梗守規則,其他免談

正呀開始內訌,成功了

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-21 05:26 PM 發表

汶萊    
智利    支持中國加入
紐西蘭   支持中國加入
新加坡   
澳洲    
秘魯    支持中國加入
越南         
馬來西亞  支持中國加入
墨西哥    
加拿大    
日本
新加坡前幾日已經話支持👍🏻

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-9-21 05:01 PM 發表
袋鼠日笨點反對呢
日本未必反對,呢啲組織對於體量大既國家利益上可能有啲蝕底,但有利於爭取規則話語權

引用:
原帖由 20035535 於 2021-9-21 06:16 PM 發表

新加坡前幾日已經話支持👍🏻
所有支持嘅國家同中國再組新聯盟便可。

大馬國聲言歡迎中國加入CPTPP,但我看中國不宜笑得太早,大馬國與中國一直因為南中國海水域主權有爭端,雖未至於軍事戰爭或商業制裁地步,但亦不見得兩國友好,馬來西亞聲稱歡迎中國,還不知背後有何盤算。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]