• 瀏覽: 16,557
  • 回覆: 124
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-21 08:56 PM 發表

我都係舔共
點會唔爽
好爽就真
中國參加到對我個人嚟
感受上、經濟上都係好事
一日黑暴,你終生黑暴

熱賣及精選
引用:
原帖由 Roberts 於 2021-9-21 11:17 PM 發表

一個國家既實力,人口從來都係非常次要,否則大陰蒂國就唔會曾經統治半個地球。澳洲人口係少,但擁有令人羨慕既幅原同極豐富既資源,同加拿大一樣,人均享受既土地資源世界第一
師兄此言差矣。
當年大陰帝國雖然小國寡民,但能夠稱霸全球,最重要嘅原因係工業革命起源英國。當時英國生產力同技術遙遙領先全球,佢哋嘅戰爭嘅致勝因素之一係強橫嘅工業製造技術同生產能力。敵人仲係人手造武器,佢已經係機器大規模生產,所以軍事力量可以碾壓對手。
而袋鼠國呢?兩樣都無。
再者,擁有豐富天然資源,喺太平盛世尚且係可以發財致富嘅本錢。但一旦進入亂世,喺無人(人口少)、無物(無先進軍事技術)嘅情況下,豐富嘅資源可能係一個負累,令自己成為列強覬覦嘅目標。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-21 04:42 PM 發表

唔通話唔歡迎咩
中國肯跟組織嘅規則咪得咯
全世界只有美國會唔跟規則做野

引用:
原帖由 T2. 於 2021-9-21 04:36 PM 發表

日媒9月21日報道,《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的成員國馬來西亞表態,歡迎中國加入CPTPP。《日本經濟新聞》21日報道,他們19日取

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210921/516987408139423744105463.jpeg/rcLIfOgirvAldfn1JIQqIwtiU-inGdNyQ1FOzUNRTs0?v=w1280r16_9
吹下歡迎下有乜所謂,下次又可以R下着數,睇死你都入唔到架啦。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-21 06:41 PM 發表

大馬國聲言歡迎中國加入CPTPP,但我看中國不宜笑得太早,大馬國與中國一直因為南中國海水域主權有爭端,雖未至於軍事戰爭或商業制裁地步,但亦不見得兩國友好,馬來西亞聲稱歡迎中國,還不知背後有何盤算。
中國其實入唔入都無所謂,最重要係攪到你班友鬼打鬼,大陸攪內訌最叻,你睇下香港班政棍黃友,一年就打哂柴,呀爺玩鬥爭真係世界第一,未入到,班友仔可能已互抦

其實當中有好多不滿澳洲狗

引用:
原帖由 T2. 於 2021-9-21 04:36 PM 發表

日媒9月21日報道,《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)的成員國馬來西亞表態,歡迎中國加入CPTPP。《日本經濟新聞》21日報道,他們19日取

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210921/516987408139423744105463.jpeg/rcLIfOgirvAldfn1JIQqIwtiU-inGdNyQ1FOzUNRTs0?v=w1280r16_9
日本仔都支持啦🤭

其實應該加入中國, 踢澳洲走啦, 無左中國, 點成事呀!!

中國今次玩申請,真係好棋

都冇着數嘅, 真系想加入?

引用:

有錢齊齊搵,美國佬唔玩,中國黎

引用:
原帖由 oyear 於 2021-9-21 11:36 PM 發表

全世界只有美國會唔跟規則做野
乜都係美國錯
習主席永遠最偉大

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-22 00:36 發表

乜都係美國錯
習主席永遠最偉大
吖  你講出事實來

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-9-21 04:39 PM 發表

有贏國美譽,又天下歸心,去到邊都咁受歡迎既
CPTPP 個個國都莫財, 根本唔知搞個組織黎做乜

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-22 12:36 AM 發表

乜都係美國錯
習主席永遠最偉大
當然啦!否則美國怎會日日叫「China」!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]