• 瀏覽: 3,764
  • 回覆: 31
有朋友係 07 年等樓市跌等到宜家。
結果係點,大家有眼睇。

本港住屋問題久久未能解決。
遊戲規則改變 杜絕囤地壟斷
香港住屋供應長期失衡,有外媒報道指中央早前會見香港主要地產商,告知「遊戲規則已經改變」,要求合作解決住宅短缺問題,不容許囤地、壟斷行為。由於市場憂慮樓市前景,地產股昨日慘遭各方「血洗」,股價暴瀉。綜合市場分析,香港樓市勢必「無運行」,樓價隨時重返2016年水平,若以代理發布的樓價指數計算,等同樓價最多可以大冧三成。

目前業界普遍認為,若中央出手干預香港樓市,「房住不炒」必然是未來新常態。前補習天王、資深投資者吳賢德指出,其實一直不太看好樓市發展,但過去兩年經歷社會動盪及疫情爆發,在全球放水下,今年上半年樓價不但繼續升溫,買家亦踴躍入市,中央此舉可謂為樓市「撥亂反正」,不可以任由私宅樓價狂升,因為要解決社會深層問題,必先要解決房屋問題,不能讓年輕人感到絕望,需要整治樓市。「房住不炒」方針令發展商難像以往一樣可賺取暴利,樓價走向受制於樓市政策,舉例假設政府突然收緊樓按,樓價就會即時插水。
新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20210921-0921_00174_001/地產股遭血洗--樓價恐冧三成

好L難喇.

今日嘅七成即係萬四蚊
大把人入市

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-21 12:39 PM 發表
好L難喇.
每次政府打壓高樓價,但前題係唔賤賣土地,好多次拍賣都未到價收回,地貴何來樓平?
政府試過平賣土地,政客傳媒狂轟官商勾結,之後再冇平地出現。

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2021-9-21 12:48 PM 發表
今日嘅七成即係萬四蚊
大把人入市
萬4蚊呎都係高

現在世界各地都係樓價上升,唔單止係土地供應問題,亦因為各國大量印銀紙,市場游資太多,又銀行利息太低,要揾投資途徑。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-21 13:02 發表

每次政府打壓高樓價,但前題係唔賤賣土地,好多次拍賣都未到價收回,地貴何來樓平?
政府試過平賣土地,政客傳媒狂轟官商勾結,之後再冇平地出現。
何止, 依家啲人工材料咁L貴, 而且有6成半人供甩樓, 持貨力強, 係東方咁on9, 話會跌3成.

窮 L 都係買唔起

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-9-21 01:12 PM 發表
現在世界各地都係樓價上升,唔單止係土地供應問題,亦因為各國大量印銀紙,市場游資太多,又銀行利息太低,要揾投資途徑。
仲有港府口口聲聲解決土地問題,早幾日城規會否決新地增加地積比率,維持一比一,一比一地積比率真係浪費資源。

過去經驗, 香港樓市落得越深反彈得越厲害。 好似SARS時樓價落一半都冇人要。 
不過呢次唔同, 呢次系政策主導下, 樓市有機會降温, 但點樣先至可以讓預期反彈心理減退是非常關鍵的。 

約談成哥!😭

建築成本都6千蚊一呎,加埋地價,發展商投資幾年嘅利息支出,再加埋投資幾年嘅合理利潤,再加埋發展商營運嘅燈油火蠟,萬七蚊一呎都要蝕,發展商情願賣返塊地比政府。

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-9-21 01:16 PM 發表

何止, 依家啲人工材料咁L貴, 而且有6成半人供甩樓, 持貨力強, 係東方咁on9, 話會跌3成.
唔同97一人手持幾個單位,十個煲九個蓋,有骨牌效應。而家好多都係手揸一個單位,賣咗都要租點解要賣,手揸兩個以上賣咗又唔知投資乜?再買樓又要交重稅,市場盤源又少咗。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-21 13:26 發表

唔同97一人手持幾個單位,十個煲九個蓋,有骨牌效應。而家好多都係手揸一個單位,賣咗都要租點解要賣,手揸兩個以上賣咗又唔知投資乜?再買樓又要交重稅,市場盤源又少咗。
咪係, 要有好多人掟貨出嚟, 而且仲要冇人接, 先會有可能跌3成. 只有東方先會咁, 唯恐天下不亂.

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-9-21 01:12 PM 發表
香港 d 樓咪比佢地炒貴晒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]