• 瀏覽: 10,199
  • 回覆: 15
思考極權統治 極權統治 基本要求是 沒有民主選舉。 極權統治 是否一定會帶來人民貧窮痛苦? 能否帶給人民 快樂呢? 極權統治者最壞的缺點是, 貪污腐敗。 古時的中國, 皇位是世襲的, 如果繼任的兒子生性, 國家還會有好日子過。 但皇帝的兒子不是一定個個也是賢良 聰明, 萬一 某一代皇帝的孩子 沒有管治國家的智慧 或 貪婪邪惡, 極權統治的缺點就會散發出來了。 但如果國家極權統治制度是像 古時中國堯舜的做法, 把皇帝的繼承人傳給 大家 承認 的 賢者 而非自己的孩子, 把這做法一直流傳下去, 這樣國家就會強盛起來, 就能 發揮積極權統治的優點了。  

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-9-21 07:48 AM 發表
思考極權統治 極權統治 基本要求是 沒有民主選舉。 極權統治 是否一定會帶來人民貧窮痛苦? 能否帶給人民 快樂呢? 極權統治者最壞的缺點是, 貪污腐敗。 古時的中國, 皇位是世襲的, 如果繼任的兒子生性, 國家還會有好日子過。 但皇帝的兒子不是一定個個也是賢良 聰明, 萬一 某一代皇帝的孩子 沒有管治國家的智慧 或 貪婪邪惡, 極權統治的缺點就會散發出來了。 但如果國家極權統治制度是像 古時中國堯 ...
支持!! 而家我國就是行緊這方法!

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-9-21 07:48 發表
思考極權統治 極權統治 基本要求是 沒有民主選舉。 極權統治 是否一定會帶來人民貧窮痛苦? 能否帶給人民 快樂呢? 極權統治者最壞的缺點是, 貪污腐敗。 古時的中國, 皇位是世襲的, 如果繼任的兒子生性, 國家還會有好日子過。 但皇帝的兒子不是一定個個也是賢良 聰明, 萬一 某一代皇帝的孩子 沒有管治國家的智慧 或 貪婪邪惡, 極權統治的缺點就會散發出來了。 但如果國家極權統治制度是像 古時中國堯 ...
貪污腐敗——咩政治體制都有,唔好賴極權。
仲有,帝制唔一定極權,極權亦不再世襲。

貪污腐敗係文化嘅問題,要着手,先要從教育開始。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-9-21 07:48 AM 發表
美國扶持嘅「民主前阿富汗政府」不貪腐嗎?

引用:
咁幼稚

二元化嘅政治思維, 就連中國共產黨都已經摒棄多年, 只有民主邪教果邊先會沿用呢套系統去做洗腦統戰工程.
要思考嘅係何為德政, 只聽人民訴求嘅係咪就係德政呢?

我要打機打到六親不認
我要人獸交合法化
我要日日有毒吸
我要打免費炮
我要我話點就點
呢啲 "我要" 式嘅訴求, 響果啲所謂先進, 所謂民主嘅地區, 為咗選票, 真係夠膽死咩都俾你, 就係點解西方社會多係道德墮落速度快得驚人嘅主要原因.

世界上沒有十全十美的制度!
但是人權一定要有

現代最極權國家就係 - 美國!

真係覺得皇權先至係一嘅國家嘅終形態。
問題只不過係點樣的皇權。

資本主義為核心嘅皇權,以儒家為核心嘅皇權,以宗教為核心嘅皇權。

選擇唔同嘅皇權,結果有好大嘅分別。

引用:
"極權統治者最壞的缺點是, 貪污腐敗"

呢個係中國人最錯誤嘅總結, 中國人亦為此錯誤總結而付出咗最沉重嘅代價.

英國維多利亞時期就係極權統治, 當時嘅殖民地加拿大同樣都係極權統治. 又或者講在人類擁有民主制度之前, 全世界都係極權統治, 都係帝制, 都係皇帝為最高統治者. 但當時嘅英國同加拿大並不存在比今天更嚴重嘅貪污問題.

貪污問題其實來自人民嘅民間文化. 所以即使在英國殖民地之下嘅香港, 都曾出現過英國君主制之下從未有過嘅, 貪過億嘅華探長問題.

貪污問題係人民作反嘅其中一個主因, 人民覺得朝政腐敗, 就以為係統治者嘅問題, 又或者係制度嘅問題. 近代不斷嘅革命, 雖然成因複雜, 但官埸腐敗係主要成因之一.  但官場腐敗並不緣於制度, 而係人民嘅攻利文化所造成. 不但攻利, 而且以金錢黎衡量一個人是否成功, 女性更以此作為擇偶嘅標準. 追求所謂嘅"出人頭地", 有錢先嫁. 窮人要"出人頭地", 作反就為幾乎係唯一嘅出路. 以至中國近代歷史多災多難. 由1851至1950間, 更有過億人為此而直接或間接死於非命.

如果此一錯誤認知繼續延伸下去, 歷史也可能會不㫁重複. 即使今天嘅香港問題都可與此有關. 年青一代無法"出人頭地", 人心自然思變. 再加上歸咎制度, 歸咎政府從來都係中國人認為嘅問題根源. 反政府反政制嘅暴動可能絕非偶然.

人民追求出人頭地, 凡事以金錢作標準, 先係社會不公嘅基本根源. 要改變一切, 必須由兒童教育做起, 尤其係兒童時期嘅家庭教育. 過年講一句"恭喜發財", 個蝴蝶效應可能係, 所有細路都嚮往"發財", 最後導致嘅可能會係有如中國近代歷史嘅國破家亡. 大個咗先叫你"共同富裕"係治標不治本.

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-9-21 07:48 發表
美國有民主自由又如何, 咪又係要死65萬人.

呢D就係西人放屁係香理論,
凡係西人做的事一定對
因為西人放屁係香

引用:
不管產生的辦法是世襲也好,選票也好,獨裁者好打有限。
明君是用人惟才,知人善任,肯定不會獨裁那么笨。
選出來的一樣可以是個獨裁者。

引用:
搞笑,古時歐洲唔係世襲王位係乜? 唔通歐洲君主係普選出嚟? 就算今日歐洲好多國家仍然係世襲王位 - 陰國丶瑞典丶丹麥丶西班牙。。。仲有日本丶泰國等,王維都係老豆傳位卑仔,仔傳畀孫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]