• 瀏覽: 34,557
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
+3
死曱甴開嘅公司,係咁質素

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 10:33 AM 發表

呢d入唔到bd的,淘記俾唔到數據出來,那兩邊龍骨,有否防火一小時公能呢?

另外又大火時,那些玻璃梯板會全燒碎裂,如是唯一從高層向下逃生的通道時,上面的人變成冇路逃生,通通燒死晒囉!

所以消防洒為這些樓梯降温是必備,另外那些玻璃亦有玄機!

用這些梯,又要符會法例的要求的話,唔係中產人事或入門級富豪能負擔,
燒塊強化玻璃成千度燒幾個鐘, 只係一個鐘防火應該唔難頂, product cert lab test report應該唔難搞, 冇理由幾百萬搞唔到wor

香港好多好多不良裝修

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-21 10:22 AM 發表
業主想整室內時尚玻璃樓梯 點解唔揾Apple Store contractor
可能揾過,人哋報價800,哩間就報400所以咪奶嘢LO

引用:
原帖由 burgeon 於 2021-9-21 12:10 PM 發表

可能揾過,人哋報價800,哩間就報400所以咪奶嘢LO
人哋報價應該8000萬 裝修公司低估業主要求 報400咪奶嘢 唔係玻璃做就收貨 要fashion時尚呀

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 09:53 AM 發表

冇用的,面賬係冇用
賺到幾多先係真

講返那樓梯
要確保樓梯符合moe法例

玻璃樓梯就要有起碼一小時防火能力,諗下,在全透明的要求下,有甚麼可以保障這些玻璃能燒一小時,但又可安全讓人走過呢?

單係呢份數據,香港係幾乎冇rse有這專業背景,能提出數據,全球亦不多,這一項已值幾百萬
另外,這樓梯,要配備消防減火花水洒系統,在早有預備的商業樓,問題算解決第一重要求

但在私 ...
專業👍

裝修界亂象,應該要整頓,殺一儆百。

爛有錢佬尾?吾係吓?定係業主當中有好多不合理要求?   照計接呢d工程吾敢玩野架

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2021-9-21 08:59 AM 發表
人家住九龍塘獨立屋呀,邊會咁容易被你呃$2,000萬呀。
可能系陷阱,昆你賠償

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 09:57 AM 發表

不少富豪致富是吸得人多過人吸佢,所以,大生意前,諗一諗,銀碼大是騙人,賺得到,袋到去自己袋的先係真!
系的,明顯博你做唔到,賠返幾百萬

引用:
原帖由 seven3137 於 2021-9-21 11:11 AM 發表
冇甘大個頭
又想帶甘大頂帽
唔係個個似 柳生咁可以帶大帽滴🤔🤔

引用:
原帖由 chokman3 於 2021-9-21 12:03 PM 發表

燒塊強化玻璃成千度燒幾個鐘, 只係一個鐘防火應該唔難頂, product cert lab test report應該唔難搞, 冇理由幾百萬搞唔到wor
防火係指,fire resistance, integrity, insulation

要諗清楚係要1小時內,仍然可容人逃生,

怎達成insulation 呢?

唔好彩搵正黑店

而家做緊九龍塘一間house工程,聽個裝修佬講4層樓1600萬裝修費,都唔算係大搞。
就雲石一件來貨都4萬幾一塊。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 01:12 AM 發表
九龍塘一間獨立屋業主斥資2000萬元,委託灣仔一間裝修公司進行全屋裝修,並打造一道時尚的室內玻璃樓梯,樓梯索價逾400萬元,詎料該公司其後稱樓梯設計不獲政府批准,另建不符要求的樓梯,且聲稱已向當局提交樓梯工程完工申請,要求業主接受。由於工程拖延兩年多,業主已支付逾千萬元,有感爛尾而不忿,今年4月遂向海關投訴。海關調查後,揭發該裝修公司指樓梯原設計不獲批及已提交完工申請均為虛假聲稱,拘捕涉案裝修公司 ...
應該揾上市裝修公司先有能力做。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]