• 瀏覽: 34,527
  • 回覆: 109
  • 追帖: 1
+3
其實有限公司既存在 就係一個漏洞,d不法商人呃完錢就再開新公司,完全唔會上身

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 09:53 AM 發表

冇用的,面賬係冇用
賺到幾多先係真

講返那樓梯
要確保樓梯符合moe法例

玻璃樓梯就要有起碼一小時防火能力,諗下,在全透明的要求下,有甚麼可以保障這些玻璃能燒一小時,但又可安全讓人走過呢?

單係呢份數據,香港係幾乎冇rse有這專業背景,能提出數據,全球亦不多,這一項已值幾百萬
另外,這樓梯,要配備消防減火花水洒系統,在早有預備的商業樓,問題算解決第一重要求

但在私 ...
Internal stairscase不一定是MOE,要睇埋消防則

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-9-21 10:51 AM 發表

Internal stairscase不一定是MOE,要睇埋消防則
要睇份則先知啦!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 01:13 AM 發表
只能說明這公司未夠班就亂去充的後果, 自掘墳墓
諗住接到單有錢佬生意.

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 01:13 AM 發表
只能說明這公司未夠班就亂去充的後果, 自掘墳墓
Bingo

好波,把關者們

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-9-21 07:00 AM 發表
咁啱TVB劇又係咁拉咗個裝修佬,係咪夾定㗎
因為劇集題材源於生活.

引用:
原帖由 kof2002um 於 2021-9-21 10:23 AM 發表
玻璃梯? 淘寶幾千蚊搞掂
業主要求時尚玻璃梯 出得起2000萬 並非要求平  要時尚

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 01:12 AM 發表
九龍塘一間獨立屋業主斥資2000萬元,委託灣仔一間裝修公司進行全屋裝修,並打造一道時尚的室內玻璃樓梯,樓梯索價逾400萬元,詎料該公司其後稱樓梯設計不獲政府批准,另建不符要求的樓梯,且聲稱已向當局提交樓梯工程完工申請,要求業主接受。由於工程拖延兩年多,業主已支付逾千萬元,有感爛尾而不忿,今年4月遂向海關投訴。海關調查後,揭發該裝修公司指樓梯原設計不獲批及已提交完工申請均為虛假聲稱,拘捕涉案裝修公司 ...
抵拉
裝修佬無個好

係咪曱甴老闆所以俾人拉

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-21 01:12 AM 發表
九龍塘一間獨立屋業主斥資2000萬元,委託灣仔一間裝修公司進行全屋裝修,並打造一道時尚的室內玻璃樓梯,樓梯索價逾400萬元,詎料該公司其後稱樓梯設計不獲政府批准,另建不符要求的樓梯,且聲稱已向當局提交樓梯工程完工申請,要求業主接受。由於工程拖延兩年多,業主已支付逾千萬元,有感爛尾而不忿,今年4月遂向海關投訴。海關調查後,揭發該裝修公司指樓梯原設計不獲批及已提交完工申請均為虛假聲稱,拘捕涉案裝修公司 ...
唔係。
問題係厄人。
樓梯過千萬可以同客講,問佢肯唔肯。
又或者,學佢講,政府唔批。
但就唔好作政府唔批。

爛尾裝修,好多公司都會,打官司未必輸,加上有限公司唔洗上身。
依家係欺詐,隨時要坐監。

冇甘大個頭
又想帶甘大頂帽

裝修遇著黑店

但告有用嗎?就算賠到錢都賠唔到時間

引用:
Budget二千萬都唔搵間Archi firm搞?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]