• 瀏覽: 27,144
  • 回覆: 232
  • 追帖: 2
放心啦  一大班忠心狗狗買你嘅國債   

熱賣及精選
引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-20 03:58 PM 發表

美國財長耶倫再促請國會,盡快提高國債上限或豁免遵守國債規定,以免美國政府因而沒現金支付開支而出現違約,令到美國地位永久弱化。
耶倫在《華爾街日報》發表署名文章,表示根據經濟學者與財政部官員普遍共識,兩黨如果不同意共同解決債務觸頂危機,將對美國經濟帶來災難性後果。...

https://static.hkej.com/hkej/images/2021/09/20/2917765_b1b98a2ca490b0313ef37e6930072d68_320.jpg
繼續印 ... 通漲由佢漲 ?

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-9-20 04:19 PM 發表

又叫全世界埋單
如果中國唔入局, 其他點啃得落.

即係借得多就變強???

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-9-20 04:23 PM 發表

如果中國唔入局, 其他點啃得落.
澳洲佬........

印多幾萬億唔得,因為美國就是印得太多,接近法定最高負債水平。
美國話哂講法律,到上限再印就違法,既然法律不准,改法律便可。
畢竟,有問題出現,解決提出問題的人/物是最有效的。

而且,美國改上限都改左85次(英文版本有表格)啦,也不差這一次。
尤其2021年7月31日的+6470B,比之前8年總和都多。
不到2個月又要加了。

WIKI

自從1960年開始,美國債務上限已經上調了共78次,大約每8個月就要上調一次。21世紀以來,美國債務上限的上調頻率加快,2001年,美國債務上限已經上調10次,幾乎到達了每個月一次,2007年金融危機到2010年年底,美國債務上限上調一共6次,2008年奧巴馬上任以來,美國債務上限上調了3次,到2011年8月2日,美國債務上限再次上調,達到79次,美國國家債務達到了14.3兆美元。

應該會四分五裂

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-20 03:58 PM 發表

美國財長耶倫再促請國會,盡快提高國債上限或豁免遵守國債規定,以免美國政府因而沒現金支付開支而出現違約,令到美國地位永久弱化。
耶倫在《華爾街日報》發表署名文章,表示根據經濟學者與財政部官員普遍共識,兩黨如果不同意共同解決債務觸頂危機,將對美國經濟帶來災難性後果。...

https://static.hkej.com/hkej/images/2021/09/20/2917765_b1b98a2ca490b0313ef37e6930072d68_320.jpg
嘥氣點會爆,正如打機有金手指一樣,無限復活

"豁免遵守國債規定”
即係一搞唔掂就搬龍門
講完唔算數,慣晒。

又話唔找數,要食晒中國d美債既。

耶倫做戲好屎,明知共和民主兩黨最後都會上調債務上限,美國財閥捨得俾個美股死咩

恆大危危乎時若加上美國又爆, 即係加快送佢一程, 然後中國經濟又爆埋

你老美都驚債務違約咩,印咁多美鈔都唔掂呀,依家幾乎全世界跨國貿易都以美元結算,你老美就操控了遊戲規則,若然他日美元霸權結束,你老美點算

又係要台灣婆, 日本仔同韓仔進貢既時候啦.   

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-20 04:19 PM 發表

耶能做聯署局主席果陣話加息.........加一野, 出事就縮.......
用呢d人做美國點會唔死
耶倫根本就唔識搞美國盤數
盤數,其實真係只有 alan greenspan 先搞得掂

無論實行政策,定係齋出口術。佢老人家確實有一手

如果唔係,都唔會十幾年無論共和、民主2黨輪替,都無換佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]