• 瀏覽: 9,523
  • 回覆: 31
+4
今年初中國大陸方以病蟲害為由,禁止台灣菠蘿輸入。不料9月18日中國大陸官方突然宣佈台灣釋迦和蓮霧檢出有介殼蟲,將從9月20日開始暫停進口大陸。

一賣一買你吠乜嘢嗻?
大陸同你簽左必買協議咩

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/678 ... utm_medium=referral

比d骨氣同大陸斷交喇限制晶片出口中國菜婆有無通知聲呀…賺中國錢買過期軍火搞中國仲係度呱呱嘈

轉口美國

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-9-20 02:26 PM 發表
轉口美國
立陶宛

唔講其它。只講口罩同芯片。台灣當時又系度唔比賣中國
中國政府有無學你咁,日日吵?唔賣咁系自強就系咯。中國一樣咁風光。每年比幾百億美金你,都系見你自己人,依家比錢你,你反共。我估以後都無哩支歌仔。。台灣越反抗,越推波,我估中國預真系打仗。

有害蟲都要繼續輸入??

即係買木傢私........送舊原木過去都要收???

英文有 d 骨氣,唔賣比大陸,等佢地連水果都冇得食

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 01:17 PM 發表
今年初中國大陸方以病蟲害為由,禁止台灣菠蘿輸入。不料9月18日中國大陸官方突然宣佈台灣釋迦和蓮霧檢出有介殼蟲,將從9月20日開始暫停進口大陸。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210629/486652930074611712893614.jpeg/6yCLXP9gF774J9v-rz-RSDFMFXI6T4T_rcTLgK3Ey4A?v=w1280r16_9
就算真係玩鳩你蔡省長!你吹咩!

人哋係咁小氣

中國同台灣不需要官方貿易協議吖,有限額咩?純買純賣啫

台灣「萊寇賤物」就係鍾意「食蝙蝠」播病毒,散害蟲!

引用:
原帖由 前往老女俠 於 2021-9-20 02:38 PM 發表
人哋係咁小氣
反中又要R...……何止小器, 冇腰骨tim la
成日去中架........唔去埋中國d單???

BNT有上海復星/簡體字都嘈要改...........

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-20 02:29 PM 發表
唔講其它。只講口罩同芯片。台灣當時又系度唔比賣中國
中國政府有無學你咁,日日吵?唔賣咁系自強就系咯。中國一樣咁風光。每年比幾百億美金你,都系見你自己人,依家比錢你,你反共。我估以後都無哩支歌仔。。台灣越反抗,越推波,我估中國預真系打仗。
香港咪係示範比台灣人睇大陸同以前唔同拉,唔會俾你一邊砌一邊拿著數

引用:
原帖由 前往老女俠 於 2021-9-20 02:38 PM 發表
人哋係咁小氣
比d骨氣出嚟唔好反大陸又靠大陸先得架既損害中國利益又想撈中國便宜的人智商有問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]