• 瀏覽: 5,507
  • 回覆: 11
+3
恒大(03333)債務危機一觸即發,市場憂慮會否觸發像雷曼般的金融風暴。有「最強地產分析師」之稱的奧陸資本總裁兼投資總監蔡金強直言,恒大「無得救」,債務違約毫無懸念,中央只能「善後」,本周或下月初為關鍵,相信恒大出事不會引發系統性風險,但內地樓市或會因此陷入寒冬。

預備迎接史上最大樓市泡沫嘅「善後」一幕

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3063427/【恒大3333】蔡金強:恒大無得救、中央只能「善後」 內地樓市或因此陷入寒冬?mtc=80010

恒大的問題不是流動性,而是資不抵債,公司欠下的商票金額過多,建築公司及供應商停工令集團銷售大減,「地產商如果銷售或債券有問題,三至四個月就斃命」。他又指,「這類公司要靠賣資產,就要在一出事時像王健林,壯士斷臂,歷史上靠賣資產,王健林是典型的成功例子,打開屋企個門口任揀。」

附件

snapshot.jpg(89.4 KB)

提示: 違規內容已被屏蔽
幾多要陪葬

附件

snapshot.jpg(154.78 KB)

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-20 12:46 PM 發表
恒大(03333)債務危機一觸即發,市場憂慮會否觸發像雷曼般的金融風暴。有「最強地產分析師」之稱的奧陸資本總裁兼投資總監蔡金強直言,恒大「無得救」,債務違約毫無懸念,中央只能「善後」,本周或下月初為關鍵,相信恒大出事不會引發系統性風險,但內地樓市或會因此陷入寒冬。

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3060000/3063427/sc_1024.jpg ...
🤔唔想死...就全世界有錢個地產商都走去買股份...
唔係就大家一齊等樓市跌....

看看其他地產商插唔插手來保自己行業,
自己唔保都唔洗旨意要中國政府出錢保...
炒樓賺錢又唔係賺比政府先...
分紅政府優先才考慮幫一下。

🤔即一個森林,有ABCDE 5間公司,
原來A公司出事會影響到個森林,
咁BCDE公司都會受到影響...
因為大家都是靠這個森林揾食...
結果無一間公司出手...
直接話應該由政府出手保A公司同個森林...

🤔比我是政府就唔出手...
慢慢等看BCDE公司之後賺少幾多...
或再一口吞併埋BCDE公司佢...
轉埋做國企。

又或BCDE走老,離開個森林。

中央早幾年已開始去槓桿 而家大量外資持有恒大 相信中央係有心篤爆 金融戰來了

打倒尾狗,支持中央

引用:
原帖由 bwah 於 2021-9-20 02:28 PM 發表
中央早幾年已開始去槓桿 而家大量外資持有恒大 相信中央係有心篤爆 金融戰來了
🤔黑暗講法是中國政府放的炸彈...
炸晒成班地產商...

看看班友自唔自保...
唔自保...中國都唔會出手幫拆彈...

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-20 02:32 PM 發表

🤔黑暗講法是中國政府放的炸彈...
炸晒成班地產商...

看看班友自唔自保...
唔自保...中國都唔會出手幫拆彈...
搞埋外資 上次雷曼爆歐洲死 今次可能用同一條橋 玩美國佬

引用:
原帖由 bwah 於 2021-9-20 02:28 PM 發表
有網台都講過阿爺搞恆大,實質係搞外資

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-9-20 12:46 PM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3060000/3063427/sc_1024.jpg ...
「樓平過白菜」嘅日子嚟啦,不過講呢句野果個而家都唔多掂噃

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]