• 瀏覽: 27,738
  • 回覆: 101
+5
引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 AM 發表
中國9月16日向自由貿易協定《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)條約的保存國新西蘭,提交申請加入CPTPP的書面信函。此事加速CPTPP成員國

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516319191079325696436920.jpeg/ZcaMrFCFyJBet2SCvfMvhM575d3zBvb0EE_5IRBP-SE?v=w1280r16_9
大陸唔係拈金分化

係揭穿呢棚友嘅虛偽嘴臉!

狗咬狗骨

引用:
原帖由 leslielo 於 2021-9-20 09:30 AM 發表

CPTPP有規有舉,唔係人治,需要跟規章制度辦事。中國只要符合入會要求,持反對意見會員需要有合理反對理由,唔係想反對就可以唔俾入。如果可以亂嚟,會嚴重影響組織國際話語權,其他國家亦唔會尊重組織。
唔係人治但個個有私心呢。。。。加拿大甘,肯定唔會理任何條款都會反對, 為反對而反對都叫有制度? 

引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-20 08:54 AM 發表
各國開天價, 中國怎辦?
等佢地鬼打鬼完先

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-9-20 10:39 AM 發表

開天價,冇着數,咪唔入囉。

中國依家只是入紙申請,成員要求甚麼,中國一定要答應嗎?

白痴言論。
你又知阿爺吾答應。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 AM 發表
中國9月16日向自由貿易協定《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)條約的保存國新西蘭,提交申請加入CPTPP的書面信函。此事加速CPTPP成員國

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516319191079325696436920.jpeg/ZcaMrFCFyJBet2SCvfMvhM575d3zBvb0EE_5IRBP-SE?v=w1280r16_9
阿爺就係學美國對付孟晚舟個招. 告唔入無損失. 告得入當bonus.

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-9-20 12:51 PM 發表

你又知阿爺吾答應。
CPTPP 都咁耐,大陸又唔係靠呢個組織先有飯食,咪試吓佢地係咪咁團結,一試就....

引用:
原帖由 o_0 於 2021-9-20 10:33 AM 發表
阿爺高招,填張入會表就搞散個會。🤭
呢個形容好正

一個本來設立目的係為了孤立中國既聯盟, 現在原大佬唔玩, 
反而中國走上門話要加入, 這事本身就好滑稽. 
唔好話中國玩野. 我覺得係真心.
因為覺得班孤兒仔好慘, 跟錯大佬, 
所以就做下好心叫佢地考慮下不如跟中國. 
如果班孤兒仔真係咁識諗轉呔俾中國加入, 無形中係接受咗個新大佬.
舊大佬就完全失勢. 

提示: 違規內容已被屏蔽
正,澳日宜家做醜人,批又落唔到檯,唔批大陸入,又阻其他會員國賺錢。分分鐘大陸再整個CPTPP2. 0免除澳日都仲得,唔洗煩。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-20 12:58 PM 發表

呢個形容好正
個個都各懷鬼胎

引用:
原帖由 LWCW 於 2021-9-20 12:51 PM 發表

你又知阿爺吾答應。
「一定要答應嗎?」即係「唔答應」?咁顯淺嘅邏輯都了解唔到?

引用:
原帖由 man152 於 2021-9-20 09:00 AM 發表
 中國拎塊骨頭出黎
澳狗日狗就爭住搶食
笑左

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-20 09:19 AM 發表
中國指在分化CPTPP,有加拿大,墨西哥兩隻美國養旺財,無可能成功。之不過新加坡,新西蘭想食大餐,一定會全力支持,兩邊鬼打鬼,中國到時同個別國家簽自貿協議,CPTPP分裂,成功拆散反中經濟聯盟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]