• 瀏覽: 14,002
  • 回覆: 101
引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-20 08:54 AM 發表

各國開天價, 中國怎辦?
開天價,冇着數,咪唔入囉。

中國依家只是入紙申請,成員要求甚麼,中國一定要答應嗎?

白痴言論。

熱賣及精選
引用:
原帖由 VeryTall 於 2021-9-20 08:54 AM 發表

天價你太聰明了

引用:

中國根本無得輸。你唔跟規章做。你就系無公信力,再有內部有人支持,部分人搞事。內部又有分離。因為各自利益唔同。點都有心病。再講真系唔批。中國又無損失

引用:
原帖由 VeryTall 於 20-9-2021 08:54 AM 發表

一早在計算中,根本目的唔志在入

引用:
原帖由 o_0 於 2021-9-20 10:33 AM 發表

阿爺高招,填張入會表就搞散個會。🤭
中國國運亨通

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-20 10:50 AM 發表

中國根本無得輸。你唔跟規章做。你就系無公信力,再有內部有人支持,部分人搞事。內部又有分離。因為各自利益唔同。點都有心病。再講真系唔批。中國又無損失
現階段可先同「支持國」先談自由貿易協定了,批不批也會對已談好的「友好國」實行的!

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-9-20 10:55 AM 發表

現階段可先同「支持國」先談自由貿易協定了,批不批也會對已談好的「友好國」實行的!
中國根本無得輸系哩方面。。本身唔入都得。入就更好。話就拋出哩話入。咁系等你內部分割下先。。有人真系想同中國做生意。你唔想既。就系擋佢財路。。中國咁系食住花生等咯

不同嘅分歧一直都存在
問題只係對成員國之間嘅實質運作有咩影響
好似新西蘭咁
一直比較舔共
但對中國嘅利益上
新西蘭到底作出咗咩實質貢獻呢?

中國咁大GDP體量, 大可另組一個聯盟大把國家埋堆! 申請CPTPP純粹為搞分化...澳狗及小日本仲要開大口求中國妥協絕對是痴人說夢

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-20 08:42 AM 發表

中國9月16日向自由貿易協定《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)條約的保存國新西蘭,提交申請加入CPTPP的書面信函。此事加速CPTPP成員國

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516319191079325696436920.jpeg/ZcaMrFCFyJBet2SCvfMvhM575d3zBvb0EE_5IRBP-SE?v=w1280r16_9
玩分化,英國佬第一,美國佬第二!

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-20 11:00 AM 發表

不同嘅分歧一直都存在
問題只係對成員國之間嘅實質運作有咩影響
好似新西蘭咁
一直比較舔共
但對中國嘅利益上
新西蘭到底作出咗咩實質貢獻呢?
新西蘭無當中國係敵人!

政經以國家利益出發,正常貿易與交流!

中國入一入紙,就知邊個係人邊個係鬼。

利害

睇各國表態,聯合贊成國組織新聯盟便可。

之前有戇鳩話中國要求加入CPTPP係自取其辱. 

中國係咪有必要加入CPTPP? 
但只係話要求加入, 已經可以試到各國反應.
自取其辱? 

不過盲反就係盲反...

一個疫情見識到中國人守規守法😎😎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]