• 瀏覽: 7,952
  • 回覆: 12
+2
【本報綜合報道】美國、日本、澳洲和印度周五將在「四方安全對話」框架下,在美國華盛頓舉行首腦峰會。日媒《日本經濟新聞》上周六引述峰會的聯合聲明草稿指,上述國家預料在會上同意採取措施,建立安全的半導體供應鏈.......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cont ... 日澳印首腦將晤--料宣布建半導體供應鏈

製造晶片技術,中國與美國尚有點差距,如今美日澳印四國聯手,我想四大國正想減少倚賴中國供應稀土之餘,亦為中國購買晶片設下種種限制。晶片既可民用,亦可軍用,看來美日澳印四大國想將中國民間高科技工業及軍事工業全都一併堵死。

澳洲有咩技術可以在半導體產業鏈到做供獻?

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-9-20 01:10 PM 發表
澳洲資源, 日本加工, 美國科技
美國係要全面壟斷晶片供應鏈
好明顯美國對歐盟已經不信任
而歐盟亦都想保障自己供應鏈
未來好可能係中美歐三方競爭

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2021-9-20 02:48 PM 發表

分裂嘅歐美,對中國黎講,就已經好足夠!
中國有最完整產業鏈,最強嘅基建能力,仲有最平嘅價格,歐.美根本冇得鬥!

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-9-20 01:10 PM 發表
肥婆牛屎烏蠅依加多左白痴智障

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-9-20 04:01 PM 發表

分裂嘅歐美,對中國黎講,就已經好足夠!
中國有最完整產業鏈,最強嘅基建能力,仲有最平嘅價格,歐.美根本冇得鬥!
D巨企就唔會搬走啦

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-20 05:52 AM 發表
【本報綜合報道】美國、日本、澳洲和印度周五將在「四方安全對話」框架下,在美國華盛頓舉行首腦峰會。日媒《日本經濟新聞》上周六引述峰會的聯合聲明草稿指,上述國家預料在會上同意採取措施,建立安全的半導體供應鏈.......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20210920-0920_00180_002/%E7%BE%8E%E6%97%A5%E6%BE%B3%E5%8D%B0%E9%A6%96%E8%85%A6%E5%B0%87%E6%99%A4--%E6%96%99%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%BB%BA%E5%8D%8A%E5%B0%8E%E9%AB%94%E4%BE%9B%E6%87%89%E9%8F%88
澳洲會吾會用養羊養牛的技術,轉化為芯片技術呢?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-20 05:52 AM 發表

全文︰https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20210920-0920_00180_002/%E7%BE%8E%E6%97%A5%E6%BE%B3%E5%8D%B0%E9%A6%96%E8%85%A6%E5%B0%87%E6%99%A4--%E6%96%99%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%BB%BA%E5%8D%8A%E5%B0%8E%E9%AB%94%E4%BE%9B%E6%87%89%E9%8F%88
冇10年都搞唔掂

Inter在印度設立左幾千人的gpu研發設計中心
Inter的xe graphics 就是主力由印度人研發,首席架構師也是印度人
最近xe graphics被爆性能功耗比非常變態,Nvidia 1060的效能(一張超過100w的顯示卡)inter 75Watt就達到呢個性能,分分鐘可以免插電,已經秒殺左做顯示卡做左2十幾年的amd/ati,甚至勝過近年的顯示卡王者,一路將amd按在地上摩擦,市佔率差不多達到9成的Nvidia

竟然被由印度人帶領研發的第一代inter顯示卡秒殺左
印度人數學理科頭腦真的好勁,擅長軟件同晶片設計

引用:
原帖由 skywalker167 於 2021-9-21 07:41 AM 發表
Inter在印度設立左幾千人的gpu研發設計中心
Inter的xe graphics 就是主力由印度人研發,首席架構師也是印度人
最近xe graphics被爆性能功耗比非常變態,Nvidia 1060的效能(一張超過100w的顯示卡)inter 75Watt就達到呢個性能,分分鐘可以免插電,已經秒殺左做顯示卡做左2十幾年的amd/ati,甚至勝過近年的顯示卡王者,一路將amd按在地上摩擦,市 ...

你是說這個嗎?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-9-21 08:03 AM 發表

12695399 12695400
你是說這個嗎?
不是內顯
好似是dg2顯示卡的其中一個版本
性能為1060同1650s附近,75watt
而家各大同香討敵對的電腦討論區的人都在談論同期待inter的顯示卡救世,因為官方髮布的價錢比n卡的炒價低好多,同時性能功耗比好好,d人都談論緊inter印度團隊真的好厲害

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2021-9-20 02:48 PM 發表

半導體產業, 由設計, 軟件, 材料, 生產工具都係美日主打既項目,
澳洲要進入呢條產業鏈,
感覺只有下游既生產同封裝唔會分左美日現有既蛋糕,
呢D而家都係台灣同韓國既主打項目,
可能老尾想將台積電搬去澳洲,

引用:
原帖由 isvh5 於 2021-9-21 08:18 AM 發表

半導體產業, 由設計, 軟件, 材料, 生產工具都係美日主打既項目,
澳洲要進入呢條產業鏈,
感覺只有下游既生產同封裝唔會分左美日現有既蛋糕,
呢D而家都係台灣同韓國既主打項目,
可能老尾想將台積電搬去澳洲,
問題係美國只會自私,唔會分享技術
印度味繼續做代工廠
澳洲賣礦產
日本同美國自己都打崩頭
英國唔知可以做咩角色

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]