• 瀏覽: 13,931
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
表面上法國佬因為比美國佬搶生意, 所以一次過嬲左兩個國家. 但我就覺得單純錢銀瓜葛, 去到撤回大使和指責對方係騙子係有點超出想像.

所以更深一層的原因: 美國近年係咁逼歐洲佬選邊, 要求幫手對抗中國. 法國之前已經唔係好願意, 但亦唔好意思公然叫美國收聲. 今次美英澳成立反中聯盟, 法國就利用呢個機會曲線表態, 等美國明白: 你地以後要攪中國係你地既事, 唔好預我!

當然, 就算法國唔會加入美國的反中聯盟, 我地仍然唔可以掉以輕心. 美英澳本死攪事起上來, 仍然唔講得笑的!

深層意義只有一個
馬克龍要連任
佢民調支持度並不樂觀
能否連任,變數太多,好大機會唔得
法國佬素來唔妥美國人
冇去過法國都應該成日聽到
去法國講英文,絕大部分法國人識聽識講
故意扮唔識唔啋你
如果馬克龍政府係呢單野稍為示弱
在野黨一定會趁機攻擊佢
對馬克龍黎講,塞翁失馬...
政治上佢係賺到
因為可以凝聚國內人民團結,槍口一致對外
在野黨絕對唔會反對佢對美澳態度強硬

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-19 07:18 PM 發表
深層意義只有一個
馬克龍要連任
佢民調支持度並不樂觀
法國佬素來唔妥美國人
故意扮唔識唔啋你
在野黨一定會趁機攻擊佢
政治上佢係賺到
咁講亦都有道理. 民主國家, 爭取選票好多時都係一個重要的考慮.

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-9-19 07:26 PM 發表

咁講亦都有道理. 民主國家, 爭取選票好多時都係一個重要的考慮.
本來有人認為拜登上台後,中國或者可以輕口氣
拜登算係一個傳統政客,玩政治唔同侵侵呢條友隨心所欲
點知拜登打中國牌,打得比特朗普仲多仲重手
一般分析認為
如果拜登唔繼續抗中,就會俾共和黨,侵侵攻擊話佢討好中國
政治上只有玩得比對手更多,至可以搶左對手個政治credit
意思係,共和黨冇得拎打中國牌黎同拜登區分
法國總統馬克龍一樣
美國佬搶訂單,澳洲背信
相信全法國正常人都會義憤填膺
馬克龍只有更強硬,否則在野黨就會逮到機會話馬克龍軟弱
明年法國就要大選
馬克龍目前聲勢唔多惦,絕對唔能夠再失分

中國都係悶聲發大財,
整好一帶一路搞好啲經濟好了,

啲狗咬狗骨嘅嘢,
留俾啲白人罷。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-9-19 07:04 PM 發表
表面上法國佬因為比美國佬搶生意, 所以一次過嬲左兩個國家. 但我就覺得單純錢銀瓜葛, 去到撤回大使和指責對方係騙子係有點超出想像.

所以更深一層的原因: 美國近年係咁逼歐洲佬選邊, 要求幫手對抗中國. 法國之前已經唔係好願意, 但亦唔好意思公然叫美國收聲. 今次美英澳成立反中聯盟, 法國就利用呢個機會曲線表態, 等美國明白: 你地以後要攪中國係你地既事, 唔好預我! :sm ...
其實難怪 FRENCH 扯火

1) 牌面幾百億 USD 交易, 已經不是小野

2) 連埋 D 後續的 ... TRAINING, PARTS, MAINTENANCE, UPGRADE, 追加艦購, 武器, UPDATES, UPGRADES ... 分分鐘過千億

3) AUSSIES 說的 AIP 不合時宜, 所以要買 NUCLEAR SUB ... 以 AUSSIES 的實際需要 , 也根本不成理由

BRESIDES, FRENCH 也有 NUCLEAR SUB, AUSSIES 無理由不首先通知, 就由 FRENCH AIP 轉去 USA/UK NUCLEAR SUB 

引用:
原帖由 vanga 於 2021-9-20 05:27 PM 發表
3) AUSSIES 說的 AIP 不合時宜, 所以要買 NUCLEAR SUB ... 以 AUSSIES 的實際需要 , 也根本不成理由

BRESIDES, FRENCH 也有 NUCLEAR SUB, AUSSIES 無理由不首先通知, 就由 FRENCH AIP 轉去 USA/UK NUCLEAR SUB 
呢點絕對係。撇開政治因素,法國平民諗到明明自己都有核潛艇,唔搵佢哋而去搵美國,唔嬲就假。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-9-19 07:04 PM 發表

所以更深一層的原因: 美國近年係咁逼歐洲佬選邊, 要求幫手對抗中國. 法國之前已經唔係好願意, 但亦唔好意思公然叫美國收聲. 今次美英澳成立反中聯盟, 法國就利用呢個機會曲線表態, 等美國明白: 你地以後要攪中國係你地既事, 唔好預我! :sm ...
深層原因是英語國家才是可信的自己友⋯⋯
https://youtu.be/rcHnx_BYd5Y

德國一早已唔歸邊美國, 同中國關係唔講友唔友好, 起碼有錢齊齊搵.
法國相信都系想有樣學樣.

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-19 07:18 PM 發表
深層意義只有一個
馬克龍要連任
佢民調支持度並不樂觀
法國佬素來唔妥美國人
故意扮唔識唔啋你
在野黨一定會趁機攻擊佢
政治上佢係賺到
係歐盟當中盟主級別比人玩,基本無晒面子,肯定受到重大挫折,仲要銀碼係咁龐大添呢。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-9-21 12:12 AM 發表

深層原因是英語國家才是可信的自己友⋯⋯
https://youtu.be/rcHnx_BYd5Y
再深層 D, 自己美國國家的白人才是自己友, 英澳紐 ... 必要時絕對可以犧牲

引用:
原帖由 lpj88 於 2021-9-21 06:24 AM 發表
德國一早已唔歸邊美國, 同中國關係唔講友唔友好, 起碼有錢齊齊搵.
法國相信都系想有樣學樣.
德法兩國應放棄西方式所謂民主,同英語國家真正決裂,跟隨中共政治模式。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-9-19 19:18 發表
深層意義只有一個
馬克龍要連任
佢民調支持度並不樂觀
法國佬素來唔妥美國人
故意扮唔識唔啋你
在野黨一定會趁機攻擊佢
政治上佢係賺到