• 瀏覽: 6,281
  • 回覆: 26
  原標題:法國駐澳大使:澳方取消與法國的潛艇交易是“巨大的錯誤”   美英澳安全核潛艇合作一事引發法國的極大不滿。法國駐澳州大使9月19日表示,澳方取消與法國的常規潛艇交易的做法是“巨大的錯誤”。   

據路透社9月19日報導,法國駐澳州大使讓-皮埃爾·泰博(Jean-Pierre Thebault)當日從澳首都坎培拉啟程回國之前對媒體表示,澳方的做法“是一個巨大的錯誤,是對夥伴關係非常非常壞的處理方式,因為這(法澳潛艇合作)不只是一份合同,還是應當建立在信任、互相理解和誠意之上的夥伴關係。”法國於17日宣佈召回駐美國和澳州大使。

泰博還說,自己對於不得不離開澳州感到傷心,但是法澳雙邊關係“需要進行一些重新評估”。

美國、英國和澳州9月15日宣佈建立新的三邊安全夥伴關係,美英兩國將支持澳海軍建立核潛艇部隊。澳州由此取消了2016年與法國達成的常規潛艇交易,引發法方極大不滿。

澳州外交部長瑪麗斯·佩恩的發言人19日表示,澳州“理解”法國的失望之情。澳州總理莫里森17日否認澳州在法國不知情的情況下撕毀了協議,稱自己已經告知法方,但泰博否認了這一說法,表示自己從澳媒的報導中才得知澳方取消潛艇合作項目。

路透社評論稱,這一事件讓法澳兩國關係降到1995年以來的最低點。1995年,法國決定在南太平洋地區重啟核試驗,引發澳州的抗議,澳方召回了駐法大使。

表面上法國佬因為比美國佬搶生意, 所以一次過嬲左兩個國家. 但我就覺得單純錢銀瓜葛, 去到撤回大使和指責對方係騙子係有點超出想像.
所以更深一層的原因: 美國近年係咁逼歐洲佬選邊, 要求幫手對抗中國. 法國之前已經唔係好願意, 但亦唔好意思公然叫美國收聲. 今次美英澳成立反中聯盟, 法國就利用呢個機會曲線表態, 等美國明白: 你地以後要攪中國係你地既事, 唔好預我!

當然, 就算法國唔會加入美國的反中聯盟, 我地仍然唔可以掉以輕心. 美英澳本死攪事起上來, 仍然唔講得笑的!

新聞來源連結:

https://m.sina.com.hk/news/artic ... 巨大的錯誤-13597713.html

follow US's order, no mistake

呢啲係美國口中成日講 ruled based international order 法國作為西方有共同價值國家, 無理由唔知美國係信唔過 

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-9-19 06:46 PM 發表
  原標題:法國駐澳大使:澳方取消與法國的潛艇交易是“巨大的錯誤”   美英澳安全核潛艇合作一事引發法國的極大不滿。法國駐澳州大使9月19日表示,澳方取消與法國的常規潛艇交易的做法是“巨大的錯誤”。   

據路透社9月19日報導,法國駐澳州大使讓-皮埃爾·泰博(Jean-Pierre Thebault)當日從澳首都坎培拉啟程回國之前對媒體表示,澳方的做法“是一個巨大的錯誤,是對夥伴關係非常非常壞 ...
咩叫狗咬狗骨🤔🤔

法國阿斯利通奶左鑊金, 重唔吸取教訓, 冇得救

這個軍事同盟夠晒有趣

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-9-19 06:46 PM 發表

據路透社9月19日報導,法國駐澳州大使讓-皮埃爾·泰博(Jean-Pierre Thebault)當日從澳首都坎培拉啟程回國之前對媒體表示,澳方的做法“是一個巨大的錯誤,是對夥伴關係非常非常壞 ...
係啦法國會嬲到棄歐投乜啦

以前有套「超時空要塞」,故事講喺好遠好遠嘅銀河系有2個星球大戰,2個星球都係巨人族,輸緊嗰一方為咗分散對方兵力,於是派咗一艘小形戰艦去好遠嘅地球,地球遇上呢隻戰艦好震撼,終於驚覺有外星人存在,於是利用呢隻戰艦改裝並研發出一系列武器保衛地球,但最終地球難免介入2個星球戰爭,地球毀滅,剩下超時空戰鬥群去尋找新落腳星球居住。
喺呢個故事地球係被逼介入戰爭成為受害者,但澳洲就自己申請惹禍上身,他朝澳洲被滅,澳洲人請記住呢個名字~~~莫里森!!

因財失義, 不過法國同澳洲都應該唔知咩叫義.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-9-20 09:54 AM 發表
呢啲係美國口中成日講 ruled based international order 法國作為西方有共同價值國家, 無理由唔知美國係信唔過 
西人的共同價值就是:利益至上。
所以,英美澳沒毛病,
法國也應該清楚的,只是到嘴的肥肉飛了發爛渣而已。

冇 face

但都要接受

因為我們法國是旺財

引用:
原帖由 前往遠方的魚 於 2021-9-20 10:04 AM 發表

係啦法國會嬲到棄歐投乜啦
你以為好似你咁小朋友嗌交?
咁你又有乜高見?

之後咪又係死狗,美國就係知法國唔會反美,先會食埋佢D錢。

引用:

其實澳洲可以用太貴為理由取消合同,當初的合同係500億澳元,宜家升到900億澳元。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]