• 瀏覽: 65,316
  • 回覆: 407
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-9-19 04:54 PM 發表
日本研究團隊9月18日在美國科學雜誌上提出新學說,認為現代日本人可能是中國漢族等東亞民族的後代。這意味着古墳人可能為現代日本人(1945年至今)的直系祖先。

據日本《朝日新聞》9月18日報道,日本金澤大學和鳥取大學等學術機構構成的國際研究團隊9月18日在美國科學雜誌《science advances》上發表論文,在分析石川縣金澤市發現的約1500年前古墳時代人骨的DNA過程中發現,古墳人DN ...
漢你阿媽,唔好稱兄道弟,羅白頭一定要血債血償

唔記得系邊看過一個訪問,大陸湖南定湖北去日本定韓國旅遊,佢話都聽得明一成佢地既話,話好似佢地既土話

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-19 06:07 PM 發表
唔記得系邊看過一個訪問,大陸湖南定湖北去日本定韓國旅遊,佢話都聽得明一成佢地既話,話好似佢地既土話
我唔信,日文文法同中文完全唔同,我讀緊日文N5。

應該係 而且日本冇被蒙古征服 更加保留漢族

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-9-19 04:54 PM 發表
日本研究團隊9月18日在美國科學雜誌上提出新學說,認為現代日本人可能是中國漢族等東亞民族的後代。這意味着古墳人可能為現代日本人(1945年至今)的直系祖先。

據日本《朝日新聞》9月18日報道,日本金澤大學和鳥取大學等學術機構構成的國際研究團隊9月18日在美國科學雜誌《science advances》上發表論文,在分析石川縣金澤市發現的約1500年前古墳時代人骨的DNA過程中發現,古墳人DN ...
日人老宗係中國人有乜奇

日本島就快連接中國了。
不如計劃佔幾多陸地做邊境仲好

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-19 05:34 PM 發表
中國應考慮歡迎日本回歸,實行一國兩制,中國人可以最少娶兩個日本妹做老婆,日本男就咪洗旨意娶中國妹做老婆
連選舉制度也應該學香港,學乜野西方玩兩黨制。

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-9-19 06:10 PM 發表

你以乜文當中文先。唔系國語?中國好多土話,

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-9-19 06:10 PM 發表

日韓辭彙
一半來自漢語
例如 :
乾杯

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-19 06:12 PM 發表

你以乜文當中文先。唔系國語?中國好多土話,
中文土話是subject+object+verb嗎?

唔好成日中國前中國後啦,幾千年前中國個版圖係邊呀?果個叫秦呀!果時有七個國家打緊仗架!

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-19 05:06 PM 發表

二戰前
日本人很矮
不似東北人
其實唔係東北人,係陝西西北人
飲食文化好似
古代秦國人去日本真係有跡可尋

例如共同喜愛較硬的面食,傳統泡菜(香港比較少見,但係喺大阪傳統地方比較多見)
喜歡食涼菜,醃製食物方法

引用:
原帖由 小張自強 於 2021-9-19 06:14 PM 發表

中文土話是subject+object+verb嗎?
你同我結婚啦

引用:

日笨人唔係徐福帶3千童男童女東渡日笨後同當地土人溝出嚟嘅咩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]