• 瀏覽: 4,430
  • 回覆: 14
日本日前發生一宗倫常悲劇,滋賀縣大津市的17歲無業少年,在疑似遭母親棄養後,一人肩負家務及照顧年僅6歲就讀小一妹妹責任,最終連續施暴造成妹妹

家庭慘劇度度有,小妹妹一路好走

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/678629/日本倫常悲劇-疑遭母棄養-17歲哥哥虐死6歲妹?utm_source=01appshare&utm_medium=referral&fbclid=IwAR1LQBqmQqSp8GaTnT_BCO9DOuBMwCWXbTUUJpg6FEDPlvLkbniNZ0_QUmg

大津市某程靜過鬼的地方, 又冇乜消遣地方, 或地方唔多, 同坐監冇分別

叫個17碎的養家又真係難頂

日本冇社工0既咩?

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-19 01:54 PM 發表
日本日前發生一宗倫常悲劇,滋賀縣大津市的17歲無業少年,在疑似遭母親棄養後,一人肩負家務及照顧年僅6歲就讀小一妹妹責任,最終連續施暴造成妹妹

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210919/516159522121715712961045.jpeg/WnOurqkPSzh966OO_NPC-gDY8vEnPF1LkKMYD5CjGA8

...
RIP

有無同阿妹做!?

曰本冇福利,冇社工咩?

RIP...

民主國家,社會福利差到咁,呢D case無社工主動出手幫助。

RIP

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-19 04:09 PM 發表
民主國家,社會福利差到咁,呢D case無社工主動出手幫助。
窮人太多,照顧不暇

佢老母可能比人捉咗去做雞
被迫留低子女不顧
日劇的劇情可能是真的

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-9-19 06:57 PM 發表

窮人太多,照顧不暇
有民主無民生,黃人至愛。黃人快D去日本啦。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-19 07:01 PM 發表

有民主無民生,黃人至愛。黃人快D去日本啦。
我聽聞有些人買了屋,每年都去住返一頭半個月,香港搵錢日本花,爽過上深圳揼骨。

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-9-19 07:06 PM 發表

我聽聞有些人買了屋,每年都去住返一頭半個月,香港搵錢日本花,爽過上深圳揼骨。
有錢就是任性,不過定居日本又搵唔到食咁姐。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-19 02:07 PM 發表
大津市某程靜過鬼的地方, 又冇乜消遣地方, 或地方唔多, 同坐監冇分別

叫個17碎的養家又真係難頂

日本冇社工0既咩?
日本有唔少鄉村都係靜過鬼
而且佢地有唔少女人生左唔理小朋友
久唔久就有棄養或虐待嘅新聞

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-9-19 04:06 PM 發表
曰本冇福利,冇社工咩?
日本就算到今日
新冠肺炎患者都依然係無抗疫物資無隔離無藥物無醫治

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]