• 瀏覽: 1,259
  • 回覆: 33
中國大陸房地產巨頭恒大集團近日爆出嚴重債務危機,據恒大上半年的財務報表披露,截至6月底,集團總負債達到3050億美元(約1.97兆人民幣)。據BBC報導,這數字約南非全國的GDP,也約等於中國大陸GDP的2%。9月13日,則有近百名投資者包圍恒大集團深圳總部抗議高喊還錢,要求償還貸款和兌付理財商品,並痛罵恒大高層良心被狗吃了。恒大財富總經理杜亮現身協調,提出3個兌付方案,但仍無法安撫抗議民眾,並因經歷一夜謾罵,一臉疲憊地坐在地上,不發一言。 據彭博社報導,中國大陸住建部本周與多家商業銀行會商,並告知恒大將不會支付9月20日到期的貸款利息,恒大正與銀行討論貸款展延。顯示恐將面臨債務重組。陸媒也指出,北京政府已派遣聯合工作組進駐恒大「摸底」。創立於1996年的恒大,搭上了當時的中國大陸房地產熱潮。近年北京政府縮緊房地產政策,發布了「三條紅線」的規定,要求房地產業者降低債務水平,並限制融資。恒大三條紅線全踩,引爆一連串財務危機。

同黨一樣,累國騙民,呢舖仲唔L死

新聞來源連結:

https://hk.yahoo.com/tv/百名投資者包圍罵 ... 進駐調查-053010746.html

應該有人中飽私囊.

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-19 12:18 PM 發表
中國大陸房地產巨頭恒大集團近日爆出嚴重債務危機,據恒大上半年的財務報表披露,截至6月底,集團總負債達到3050億美元(約1.97兆人民幣)。據BBC報導,這數字約南非全國的GDP,也約等於中國大陸GDP的2%。9月13日,則有近百名投資者包圍恒大集團深圳總部抗議高喊還錢,要求償還貸款和兌付理財商品,並痛罵恒大高層良心被狗吃了。恒大財富總經理杜亮現身協調,提出3個兌付方案,但仍無法安撫抗議民眾,並因 ...
正常做法要拉許生去打靶,包括附近既人,充公他們聯繫人(利益)所有資產,包括大劉都要充公同拉,先有機會救

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-9-19 01:38 PM 發表

正常做法要拉許生去打靶,包括附近既人,充公他們聯繫人(利益)所有資產,包括大劉都要充公同拉,先有機會救
共x黨絕對有份撐恆大,唔可以放生

溫家寶發咗,許家印衰咗,溫相為救美國房產危機,猛買美債,同時國內又大量放水,將水引入地産市場,中國開始學香港掀起地產炒風,造成恒大等地產公司澎漲,依家中央收水,恒大莫水。

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-19 01:39 PM 發表

你錯

引用:
原帖由 rigby 於 2021-9-20 10:26 AM 發表

這是黃俄淪陷區的日常,
買房的負了一屁股的債,
賣房的也負了一屁股的債!
錢去哪兒了?
去了有錢人身上

引用:
原帖由 rigby 於 2021-9-21 03:22 PM 發表

簡單來說就是“割韭菜”!
有錢人割窮人

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-19 12:18 PM 發表
中國大陸房地產巨頭恒大集團近日爆出嚴重債務危機,據恒大上半年的財務報表披露,截至6月底,集團總負債達到3050億美元(約1.97兆人民幣)。據BBC報導,這數字約南非全國的GDP,也約等於中國大陸GDP的2%。9月13日,則有近百名投資者包圍恒大集團深圳總部抗議高喊還錢,要求償還貸款和兌付理財商品,並痛罵恒大高層良心被狗吃了。恒大財富總經理杜亮現身協調,提出3個兌付方案,但仍無法安撫抗議民眾,並因 ...
證明中央呢幾年打擊炒樓有效,
連恒大咁嘅規模都要瞓低,
以後中國樓市唔會好似香港咁,
啲新樓普通市民無人買得起,
只係掌握响少數有錢人手上。
👏🏻👏🏻👏🏻

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-19 01:39 PM 發表

你有本事唔放生咩,上網吠你就叻

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-21 04:14 PM 發表

你有本事唔放生咩,上網吠你就叻
即管睇下玩幾耐,打劫國民啦

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-21 04:15 PM 發表

你講美國隨便印幾萬億美金要自己國民埋單呢種打劫?
🤣🤣🤣

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-9-21 04:15 PM 發表

你班仆街黃甴講天滅中共都唔知講左幾多年啦

乜都等其他人做或等個天幫手...廢柴慢慢等

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]