• 瀏覽: 4,421
  • 回覆: 54
+3
【明報專訊】港府每年耗資逾20億元派發長者醫療券,當中去年涉中醫的開支達6.3億元,3年間升近兩成。政府表明醫療券不可兌現,但本報接獲投訴指深水埗有藥房及藥行職員游說長者兌現。本報邀請一名長者「放蛇」,發現兩店店員分別聲稱可以五折和六折兌現醫療券,更有職員三度稱做法沒問題。其中藥行負責人稱不知情,會嚴肅處理;另一間藥房則否認安排。社區組織協會幹事連瑋翹指兌現醫療券已在深水埗形成「風氣」,「成個深水埗都知,淨係衛生署唔知」。

長者真是睇錢好重,加埋又有批無良商人,於是折讓醫療卷,浪費納稅人的錢。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20210919/s00001/1631989239189/藥行稱可五折兌現醫療券-長者兩店放蛇-社協-成個深水埗都知-係衛署唔知

預咗有部分呢啲cases.
唯一做法係加強檢控,殺一儆百。

政府人員呃房津都拉吾少
老人交通優惠又有人呃
公屋富戶又呃
綜援又有人呃
食環返工吾做嘢又係呃

呃呃呃..

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-19 10:39 AM 發表
政府人員呃房津都拉吾少
老人交通優惠又有人呃
公屋富戶又呃
綜援又有人呃
食環返工吾做嘢又係呃

呃呃呃..
香港好多人一向都係靠呃呃騙騙的

應加強執法。

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-19 10:39 AM 發表
政府人員呃房津都拉吾少
老人交通優惠又有人呃
公屋富戶又呃
綜援又有人呃
食環返工吾做嘢又係呃

呃呃呃..
仲有黃人眾籌昆儍仔錢
呢d隨時做富豪

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-19 11:10 AM 發表
奸派的藍人藍店藍耳員黑份子專搵呀爺笨X 最敗佢哋未知自己就是叛黨和大漢奸
黃屍正垃圾

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-9-19 11:10 AM 發表
奸派的藍人藍店藍耳員黑份子專搵呀爺笨X 最敗佢哋未知自己就是叛黨和大漢奸
黃店就專揾曱甴笨

政府最好呃

引用:
政府人員呃房津都拉吾少
老人交通優惠又有人呃
公屋富戶又呃
綜援又有人呃
食環返工吾做嘢又係呃

呃呃呃..
你講嘅我一着數都攞唔到,剩你付出。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-19 11:55 AM 發表

你講嘅我一着數都攞唔到,剩你付出。
去玩健身都俾人呃
係屋企都大把神祕電話打黎想呃你

主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]