• 瀏覽: 92,653
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+5
消費券首期2,000元陸續派發,財政司司長陳茂波今(18日)在電台節目表示,以消費券刺激市道和經濟的做法收效,「起碼旺咗丁先,人流多咗」。至於4

16個平台獲發牌照?玩到咁濫

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/678447/消費券戰績放榜-八達通贏在起跑線-專家-電子錢包唔會有出路

香港生活急速,只能容納8達通5秒內完成既支付工具

見到美心餅店收銀教C9用手機支付真係好辛苦,大排長龍

引用:
原帖由 Xe 於 2021-9-19 07:34 AM 發表
有實卡 唔需要開電話已經用得
岩晒香港人性急性格 一do即行
大6人好悠閒可以慢慢等,香港乜都要趕,所以手機支付難成為主流

引用:
原帖由 kr1201 於 2021-9-19 08:18 AM 發表

直頭阻住地球轉,我即刻擺低番件貨唔買,唔通要我睇住你七碌表演。
我有兩次都係美心餅店,收銀即場教學手機登入,即刻擺低番件貨唔買

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2021-9-19 08:07 AM 發表

係3秒。
其它要有網絡訊號,機構server連線。
上限5秒

引用:
原帖由 nbslast 於 2021-9-19 08:04 AM 發表

you are right!  我去7仔買嘢,  出面d L樣買10蚊嘢, 比電子支付, 搞咗成3O秒, 我都屌鬼!
通常見唔對路都唔猶豫罷買,因為真係唔知等幾耐

引用:
原帖由 yat69 於 2021-9-19 08:16 AM 發表

咪係咯,師兄講得啱
發得少又話唔夠用,都唔洗錢,點解發咁少
發多 d 比佢選擇又話濫
正七頭
咁69你又有開通左幾多種支付平台? 15個? 5個?

引用:
原帖由 DDIP009 於 2021-9-19 08:17 AM 發表
八達通&支付寶都係電話到.
多個選擇, 睇情況用. 
唔識用或唔願用只係跟唔到時代改變.
公道講,繁忙時段繁忙地方唔好用手機支付,合作咪大家好

引用:
原帖由 juniorcow 於 2021-9-19 11:40 AM 發表

真心講,係大陸掃QR code速度同掃八達通差不多,唔明點解香港這個國際大都會嘅網速咁慢,掃極都掃唔到,陰謀論.... 會唔會又係好似政府體系入面咁樣,有內奸、二五仔作崇
掃極都掃唔到我試過幾次,似乎係硬件問題

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2021-9-19 12:42 PM 發表

用手機支付係美心買個$6.5嘅麵包 店員話唔識玩
通常都係連登入都唔識既c9出事,教都冇用,要密碼

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-19 02:35 PM 發表

根本無須有太多種電子錢包,頂多兩、三種己夠,免得商戶要同時兼顧太多,增加管理成本
世界上流行的信用咭亦不多,Visa和Master己佔了大半份額,其它AE及Diner也不太流行
我認為八達通加AliPay及WeChat Pay己足夠,八達通大股東係港鐵,而港鐵大股東係政府,捧佢都冇人會話官商勾結,而AliPay及WeChat Pay己雄霸國內,香 ...
同意三種己夠

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-19 02:43 PM 發表

邊有商戶會同佢裝十幾部機,最後一定淘汰大部份,只留低兩、三種
除非各種電子支付工具商可以合作,整一部機而所有支付工具都通用,好似提款咭組成Jetco銀通網絡咁
真係,邊有店肯裝十幾部機

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-20 11:46 AM 發表

一部機攪惦晒啦
你真係以為一種支付工具一部機咩
一部機攪惦晒? 印鈔機?

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-20 11:47 AM 發表

八達通+自動增值=無腦消費, 係吊打晒其他支付方法
都未必,網上支付都係有認證穩陣D,保安碼之類

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]