• 瀏覽: 92,701
  • 回覆: 750
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 T2. 於 2021-9-19 06:58 AM 發表
消費券首期2,000元陸續派發,財政司司長陳茂波今(18日)在電台節目表示,以消費券刺激市道和經濟的做法收效,「起碼旺咗丁先,人流多咗」。至於4

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210802/498733518554927104571096.jpeg/P0yREXtlocNPm2ShyCtAByVQOtYrmrPfcSWx63Elses?v=w1280r16_9
八大窿開始返下上時代啦!
交易過程仍快😎

笑爆嘴,大快活大家樂都出咗網上外賣,比唔到8達通,但用到支付寶。🤭

其實八達通真係方便日常 成日話八達通容易跌最多跌1千 手機都容易跌呀 但跌就唔止1千

引用:
原帖由 kr1201 於 2021-9-19 08:18 AM 發表

直頭阻住地球轉,我即刻擺低番件貨唔買,唔通要我睇住你七碌表演。
我有兩次都係美心餅店,收銀即場教學手機登入,即刻擺低番件貨唔買

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2021-9-19 08:07 AM 發表

係3秒。
其它要有網絡訊號,機構server連線。
上限5秒

八達通跌過幾張,但電子錢包唔會有損失

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-19 08:08 發表

手機會有人搶
你部手機無密碼?
八達通咭有密碼?

8達通人到先比到,而家個個轉網上落單walkin即取。8達通好快輸在終點線。

引用:
原帖由 nbslast 於 2021-9-19 08:04 AM 發表

you are right!  我去7仔買嘢,  出面d L樣買10蚊嘢, 比電子支付, 搞咗成3O秒, 我都屌鬼!
通常見唔對路都唔猶豫罷買,因為真係唔知等幾耐

引用:
原帖由 HKPOPO 於 2021-9-19 08:11 AM 發表
所以我見到前面條撚樣藍屎廢佬用支畜寶比錢,我一定吊柒佢,阻住地球轉,好似食左豬油糕慢動作甘少那媽
你趕住去投胎

引用:
原帖由 o_0 於 2021-9-19 08:38 AM 發表
笑爆嘴,大快活大家樂都出咗網上外賣,比唔到8達通,但用到支付寶。🤭
大家樂apps用到8仔

引用:
原帖由 good103 於 2021-9-19 08:11 發表

支付寶 用黎日常消費好多問題,唔系支付寶給唔到錢,而系小店好唔願意你用支付寶給錢,有D直頭話要消費港200蚊以上才能用到,有的就50/100蚊先給你用,又唔貼出告示話支付寶付款有限制最底消費,通常系你買完野或吃完飯給錢時才知有最底消費限制不能用!
但同一間野用八達通給錢就無呢個最底消費限制!
仲試過幾間明明有貼住可以用支付寶的logo 到你給錢時就 ...
吓!上次新才報八達通咭消費沙田藥房會額外收手續費

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-9-19 08:34 AM 發表

即係要有國內版支付寶?
滙款人 不用有支付寶國內帳戶
但收款人 要有 支付寶國內帳戶
由支付寶國內帳戶 實名認証的銀行帳戶收錢

wechat 好像也開放相似功能
但收款人 收款時 好像要人面辨認
比較麻煩 我沒試用
反正有支付寶滙錢便可

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-19 07:39 發表

唔怕冇電用唔到,  八達通冇得輸
商家唔駛電都得?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]