• 瀏覽: 1,868
  • 回覆: 13
+3
澳英美聯盟(AUKUS)的組成演變成為外交危機。澳洲將接受英美協助建造核潛艇,並取消與法國的合約,引起巴黎不滿。美國和澳洲9月17日和18日分別表

老美以為自己大撚晒!
想起法國佬尾注,塞澳洲狗仔買二手爛艇!

法國佬有D尊嚴都要反枱啦!
唔反枱執政黨必下台啦!!

鬼打鬼!好!!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/678349/澳英美聯盟-澳洲美國對法國召回大使表示遺憾

suitable action

歐洲自己都唔團結!有乜用!

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-18 09:29 AM 發表
澳英美聯盟(AUKUS)的組成演變成為外交危機。澳洲將接受英美協助建造核潛艇,並取消與法國的合約,引起巴黎不滿。美國和澳洲9月17日和18日分別表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210918/515815838314401792972318.jpeg/g6wkWl7KSkf71q8j3_IZtU-XhOOjoz9rqYTTYamE02E?v=w1280r16_9
美英澳=連美帝都同歐洲脫勾

正確回應

係唔係布服歐盟要有自己軍力唔比保護費老味洗

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-9-18 09:46 AM 發表
正確回應
美國佬 坦坦白白同盟友同中國講心底話啦!!

馬克龍一定強硬搞事,下年要競選連任。一軟皮,一定被政敵圍攻,到時選舉輸鳩硬!正,睇住拉丁豬惡鬥白皮豬,好睇過黃屍曱甴互食!

阿爾斯通又唔見咁硬

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2021-9-18 10:03 AM 發表
阿爾斯通又唔見咁硬
師兄係咪因為呢單生意所以咁講?

所謂同盟,說到底始終都係利益關係!

美加+英澳=自己友...歐盟+其他=外人(那個人/ 這位xx老友...)

二戰時邪惡軸心國"德, 意, 日" ,現在就有 "澳,英,美"

引用:
原帖由 kim168 於 2021-9-18 10:48 AM 發表
二戰時邪惡軸心國"德, 意, 日" ,現在就有 "澳,英,美"
從歷史同人性角度看,似乎戰敗國中,德國係比較勇於承認過失同承擔錯誤嘅後果!

睇下日本!從來都冇承認過歷史錯失!不斷企圖抵賴、掩飾同刪改歷史!仍然攬住靖國神社,攬住武士道精神!!

所以抵日本仔,整個民族就快沒落消失!呢啲就係報應!!

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-18 09:29 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210918/515815838314401792972318.jpeg/g6wkWl7KSkf71q8j3_IZtU-XhOOjoz9rqYTTYamE02E?v=w1280r16_9
自己取來!敗登一上台立即玩政治搞黃「中歐貿易投資協定」,又派軍艦又派乜,又睇唔惦自己D東歐小弟,不斷得罪中國,諗住做隻「美狗」有肉食,點知現在主人自己都冇飯吃,傻仔自廢「中國牌」唔宰你來吃宰邊過?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]