• 瀏覽: 74,327
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+14
法國召回駐澳洲及美國大使 美方表示遺憾美英協助澳洲建造核動力潛艇引發的外交風波升溫,法國不滿澳洲取消購買法國常規潛艇,

美英協助澳洲建造核動力潛艇引發的外交風波升溫,法國不滿澳洲取消購買法國常規潛艇,加上美英澳三國建立新的印太安全夥伴關係,宣佈即時召回駐澳洲及美國大使。法國外長勒德里昂發表聲明,指有關決定是在總統馬克龍要求下作出,顯示美國同澳洲宣佈潛艇交易的異常嚴重性,批評有關做法不可接受。有法國外交消息就指,英國雖然亦有份協助澳洲建造核動力潛艇,但現階段毋須召回法國駐英大使,了解事情原因。

美國對法國的決定表示遺憾,未來幾日會繼續解決兩國之間的分歧。澳洲總理莫里森承認,事件令澳法關係受損,但聲稱今年6月時有向馬克龍提出,澳洲對潛艇交易的看法已經改變。

講到錢,盟友係乜嘢

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/international/2409986

引用:
原帖由 C皇 於 2021-9-18 12:19 PM 發表

法國佬到最後都係當冇事發生
梗係啦,咬大佬咩
做細佬嘅,係咁架啦

引用:
原帖由 C皇 於 2021-9-18 12:21 PM 發表

如果我係法國佬一筆做二筆休賣兩只潛艇俾中國
賣比古巴、伊朗
中國唔買佢啲舊貨

引用:
原帖由 大林林 於 2021-9-18 12:35 PM 發表

支持白皮反檯
講到錢,老豆老母都無得講,西方文化係咁架

引用:
原帖由 大林林 於 2021-9-18 01:26 PM 發表

等法國發起組建歐洲軍,踢走北約
有鬼吉屎咩
帶個口罩都暴動

引用:
原帖由 山山山風 於 2021-9-18 01:20 PM 發表

中國召回大使就要譴責
法國召回大使就是遺憾
果然係盲友幾百億美金嘅大叨
西方國家係咁
永遠都係我啱你錯,曱甴話頭容不下有令外方式

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-9-18 11:14 PM 發表

英美帶頭違反核協議,咁中俄係唔係都可以協助其它非核國家建造核動力潛艇或核武器?
如果老俄賣2支核彈比古巴🇨🇺,唔知佢哋會點講呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]