• 瀏覽: 12,205
  • 回覆: 11
引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-9-18 11:10 AM 發表
香港小朋友確診有父母陪同?
唔該記者用下腦袋
矯情的報道!
然之後有啲人借機踩香江小朋友.
其心可諸!

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-9-18 11:27 AM 發表

香港人嘴炮最厲害
哈哈哈哈哈,說就天下無敵
做就無能為力
盲塞就是不可理喻!
自小教育不當所致

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-9-18 11:29 AM 發表

哈哈看這你們不能反抗
好有一種快感
看見你這樣真可憐。
同你傾幾句已知你心理狀態。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

這只是反映閣下的品格、家教。
看到別人良好的表現,不懂得讚許,反而說是矯情。
看到別人指出香港小朋友的問題,不懂得反醒,反而是「其心可誅」。
讚是可以,但說什麼孤獨身影惹人憐?
不是矯情是什麼?

兒童醫院夠有癌病兒童單獨住院抗癌啦。
根本每個地方都有這些情況。
硬係要踩港童的。不知是什麼居心

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 12:10 PM 發表

這個世界就是太多你呢類人,明明係一件值得讚揚嘅事,在你這類人眼裏就變成了矯情報導。
相反,2019年黑暴事件係一件值得大家反醒嘅事,你又怕人提起。
咁即係乜嘢事都唔可以講啦。
做得好嘅事要讚揚,做得唔好嘅事要反醒,乜唔係咁嘅咩?
這是離題。
等於人地問你下午食乜,你就同人講2019黑暴。
根本9唔搭8。

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-18 11:39 AM 發表

篤中要害,火了,呵呵
不會火的。
放心。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 12:28 PM 發表

哦,咁即係人地感覺佢孤獨身影值得可憐就係矯情,呢啲咪就係你自己嘅主觀偏見囉。
矯情就是你自己心裏面嘅感覺,大家只係覺得佢咁細過就要一個人去面對呢啲事,係好可憐囉。
當然啦,我地有惻隱之心,所以才會覺得佢可憐,而你比較特別,竟然連這種惻隱之心都會變成矯情,還要攞啲癌病兒童來比較。或者又係嘅,癌病兒童單獨住院抗癌對你嚟講都只係一種小事啫,根本每個地方都有這些情況,所以即使大家同樣覺得啲癌病兒童 ...
專業新聞工作者不是要避免主觀感情報導嗎?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 12:32 PM 發表

哦,咁你自己咪又係9唔答8囉。
人地講緊嗰個福建四歲小朋友孤獨身影惹人憐,咁你又搬乜嘢癌症兒童出嚟話人地係矯情。你呢啲咪仲9唔答8囉,唔通你係認為嗰啲獨自住院嘅癌症兒童,不惹人憐?
思想混亂學人討論?🤮
病童同病童比較。有咩離題?
之前條友無端端講什麼2019才是離題!

我用癌症兒童作例子,表示這些情況普遍
各地都有相關例子。
不值得用來踩其他地方的小孩!明未?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 12:49 PM 發表

算吧啦你,乜嘢係避免主觀感情報導你都唔識,亂咁搬啲term出嚟就代表你啱咩。
專業新聞工作者點解要避免主觀感情報導呀,你連呢樣要求係乜都唔知。就好似2019年嘅黑暴咁,嗰啲西方媒體就係用咗主觀感情,去選擇佢希望要報導嘅內容,從而反映唔到真正嘅事實。嗰啲西媒係利用咗佢嘅職業上嘅優勢,去渲染佢想讀者去認知嘅所謂事實,呢啲咪就係專業新聞工作者要避免嘅囉。因為佢地嘅主觀偏見,去誤導讀者認知所發生嘅事 ...
看來你真係唔識架喎。
我不再對牛彈琴了

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 01:00 PM 發表

我話你9唔答8,係話你將病童視為普遍就唔係惹人憐咩。同樣都惹人可憐嘅事,你竟然可以用來證明嗰個四歲小童嘅事,仲要去說明呢啲例子各地都有,莫非咁就不值得人報導了嗎?
仲有,即使唔用福建嗰件事,就攞癌症兒童來踩嗰啲港孩,係咪又係唔得呢?對於你嚟講,當然又係唔得啦。即係話無論搵乜人比較都好,都係唔可以踩香港嘅小孩囉。亦即係話,即使香港小孩係點衰都好,就係唔可以批評,亦即係不可以反醒啦。
第一、我無話唔應該報導喎。你邊度睇到我咁講?子虛烏有!我只係話不應該矯情報導!你瞓醒未?🥱
第二、點解一定要踩人呢?為何非要踩低別人不可呢?連你都說「踩」了。一些踩人取樂的人。這根本就是心理缺陷!🥲

面對一些思想走歪、一尾子虛烏有、未瞓醒的人,再討論落去都沒意思了。仲衰過對牛彈琴🤦🏽🤦🏽🤦🏽🤦🏽🤦🏽

不再覆你了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]