• 瀏覽: 12,228
  • 回覆: 8
近日福建爆發新一輪疫情,過去一天新增50宗本土病例,全部來自福建,其中莆田市是重災區,佔33宗。莆田學院附屬醫院一名護士朱霞青在微博及抖音上...

小朋友這樣成長起來,將來下一代既中國人一定比外國更勇敢、同更有責任感!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2220877/即時-中國-福建4歲確診童獨自檢查與隔離-穿防護衣孤獨身影惹人憐

引用:
原帖由 unoteseven 於 2021-9-18 05:54 AM 發表
得4歲。真勇。
香港D公主/王子就。。。。
會問外傭姐姐係邊?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-9-18 11:25 AM 發表
4歲都識咩叫公德責任,香港人質素幾時先追得上大陸一個4歲既小朋友 ? 
上街黑暴果班可能永遠唔會。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 11:49 AM 發表

這只是反映閣下的品格、家教。
看到別人良好的表現,不懂得讚許,反而說是矯情。
看到別人指出香港小朋友的問題,不懂得反醒,反而是「其心可誅」。
讚!

引用:
原帖由 屢敗屢戰 於 2021-9-18 12:02 PM 發表

新架坡傳入
好似話1個新加坡返黎既係係隔離期間中招。

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-9-18 12:12 PM 發表

一dd遮,有d十一歲就做記者又咩咩咩主席
有啲犯罪集團會喜歡搵白粉友做「負責人」。有事就推佢出去認罪。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-18 01:31 PM 發表
內地疫情|增46確診 31本土病例全自福建 (10:40)

疫情嚴峻...
31宗,唔知同美國比,有無佢既 1%

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-9-18 01:23 PM 發表

我覺得大陸嘅成功,係大陸人民對中共政府嘅信賴,而且大陸人民亦十分有社會責任,每當一個地區出現社區爆發,都會配合防疫抗疫。老實講,大陸現在嘅抗疫方法,已經嚴防咗外來嘅好多輸入個案。即使有走漏咗而令社區出現傳播,都有足夠能力去做大量嘅篩檢,從而可以很快就將隱藏患者搵到出嚟,極速減低傳播速率,最後當然係可以再次清零。
唔少外國人連帶口罩都唔肯。

引用:
原帖由 pycicamn 於 2021-9-18 02:15 PM 發表
但獨立的好處就不用與其他人接觸
幾歲大又要忽然離家瞓陌生地方,孩子們好勇敢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]