• 瀏覽: 2,852
  • 回覆: 10
內地反壟斷之風疑蔓延香港。路透引述3名香港主要發展商及一名熟悉相關會議的港府顧問指,內地官員在今年的閉門會議上向他們傳達訊息,要求該些地產商將資源及影響力用於支持北京的利益,並幫助解決可能破壞穩定的房屋短缺問題。

中央終於親自出手處理香港深層次根本問題!

特區政府特別係AO官員, 同地產商關係曖昧,要靠特區政府處理呢個問題根本冇可能!

樓價唔跌,香港永遠唔會太平!

新聞來源連結:

https://www.mpfinance.com/fin/in ... &issue=20210917

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-17 05:22 PM 發表
內地反壟斷之風疑蔓延香港。路透引述3名香港主要發展商及一名熟悉相關會議的港府顧問指,內地官員在今年的閉門會議上向他們傳達訊息,要求該些地產商將資源及影響力用於支持北京的利益,並幫助解決可能破壞穩定的房屋短缺問題。

https://fs.mingpao.com/fin/20210917/s00010/7e465e17fab662003b63f713d498c797.jpg

中央終於親自出手處理 ...
香港地產霸權係咪真係唔可以碰?!

睇下阿公點樣對待騰訊、阿里巴巴、美團、 恆大....... 啦!

國家利益放喺商業利益前面!人民利益放喺企業利益前面!
這是大原則!
共享富裕呀!

買定花生等睇餓死AA表演!

明日大嶼,發展規劃分好往後50年利益,保證合理回報。

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-9-17 07:05 PM 發表
買定花生等睇餓死AA表演!
Agent?
有成交就有佣金,佢地無所謂嘅。

反宜政府高地價政策,可能 要作出根本性嘅轉變啦!
既有利益者地產商,可能會玩嘢齊齊唔投地、齊齊唔起樓!

阿公嘅對策就係由中資建築商介入, 忠誠咁執行國家政策!起平樓.....

依家兩岸四地大商家再冇一個好似廈門大馬華僑陳嘉庚先生咁愛國,佢成副身家都買咗成百架戰機成千架坦克捐俾國民政府抗日,也親自去延安捐資中共抗日,新中國成立,也將成間集友銀行捐俾中國政府,陳嘉庚先生可以說是中國史上共富商人首創者。

解決啲深層次矛盾,都係要靠阿爺出馬。

唔打地主,唔算回歸。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-9-21 12:48 PM 發表
唔打地主,唔算回歸。
唔鬥地主,唔算係共產黨啦!!

買家唔識量力而為,眼高手低,做乜都冇用

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-21 12:56 PM 發表

唔鬥地主,唔算係共產黨啦!!
改名。。共富黨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]