• 瀏覽: 5,882
  • 回覆: 47
一名52歲女病人,昨日(16日)在瑪麗醫院出院,由院方的非緊急救護車護送返回住所,職員將病人送到住所大廈入口外然後離開,

任務係護送病人返回住所, 係大廈入口就放低佢, 搞到病人失蹤, 家人尋找~

任務失敗, 護送人員失職, 應要紀律處分~

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210917/bkn-20210917001348665-0917_00822_001.html

好彩尋回女病人,平安歸家

接送服務如果人人送上樓十分耗時,通常都希望家屬來接車,否則到時又有其他人話醫院接送量下降服務不足。

首先要分清楚 ,如果個女病人係有自理能力嘅,我就覺得就係病人自己嘅問題唔想返屋企, 相反如係有認知障礙或老人癡呆嘅咁醫院就係好大責任!

引用:
原帖由 君A 於 2021-9-18 12:37 PM 發表
好彩尋回女病人,平安歸家
任務失敗, 護送人應唔應該紀律處分?

引用:
原帖由 Joeycky 於 2021-9-18 01:18 PM 發表
接送服務如果人人送上樓十分耗時,通常都希望家屬來接車,否則到時又有其他人話醫院接送量下降服務不足。
呢單要護送回家, 但在街中放低~

引用:
原帖由 捕貓者 於 2021-9-18 01:33 PM 發表

任務失敗, 護送人應唔應該紀律處分?
唔清楚所有接送服務是否都係送到家門

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2021-9-18 01:31 PM 發表
首先要分清楚 ,如果個女病人係有自理能力嘅,我就覺得就係病人自己嘅問題唔想返屋企, 相反如係有認知障礙或老人癡呆嘅咁醫院就係好大責任!
有自理能力就唔使護送回家, 對不對?

引用:
原帖由 君A 於 2021-9-18 01:36 PM 發表

唔清楚所有接送服務是否都係送到家門
新聞寫護送回家, 醫院都承認錯誤, 話要檢討~

引用:
原帖由 捕貓者 於 2021-9-18 01:39 PM 發表

新聞寫護送回家, 醫院都承認錯誤, 話要檢討~
明白,檢討番護送程序

引用:
原帖由 君A 於 2021-9-18 01:44 PM 發表

明白,檢討番護送程序
檢討同時亦要對涉事人紀律處分~

引用:
原帖由 捕貓者 於 17-9-2021 05:18 PM 發表
一名52歲女病人,昨日(16日)在瑪麗醫院出院,由院方的非緊急救護車護送返回住所,職員將病人送到住所大廈入口外然後離開,

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210917/photo/bkn-20210917001348665-0917_00822_001_01b.jpg?20210917111253

任務係護送病人返回住所, 係大廈入口就放低 ...
除非確認病人行動困難,或失智,否則送到住所大廈入口已ok

引用:
原帖由 Peter_H 於 18-9-2021 01:20 PM 發表
下次要送上樓、兼有人簽收🤔
臨走再全體仝人連病人及家屬企在屋企門口拍張selfie做證據

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-9-18 01:56 PM 發表

除非確認病人行動困難,或失智,否則送到住所大廈入口已ok
你熟唔熟護送程序?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]