• 瀏覽: 24,177
  • 回覆: 130
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 redsoon 於 2021-9-17 11:09 AM 發表

要趕絕臺灣。
請問台灣係一個國家黎咩?

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-9-17 11:26 AM 發表

CPTPP係搞貿易,要生產個同要個市場夠大。而家美國唔玩,如果唔批中國,其實CPTPP啲野要賣去邊?
關大乜事,人家一直無批,一直自己同道玩緊啦。大陸驚台灣入左,介時就

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2021-9-17 03:11 PM 發表

無人科水,
或者講, 無人帶頭搞熱鬧個場
裏面既11國本身又唔夠號召力, 又唔肯出錢出路
冇一個大國做“帶頭大哥”,什麼組織都好難搞起,搞咗就唔會有聲有色……
正如歐盟冇咗德法兩國帶頭,都唔會咁成功

嘻嘻~  藍人睇到未

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-17 11:36 AM 發表

咁又係啊,大陸申請就係等你日本輪到做主席國先申請,等你日本決定受唔受大陸玩。
受嘅就有錢大家一齊揾,唔受嘅就大陸自己搞一個,叫埋宜家嘅成員國過檔,遊戲規則大陸再訂過
系呀,阿爺的朋友滿天下,還有阿爾巴尼亞,成班非洲土豪可以坐坐,等阿爺派錢

冇中國/美國加入

CPTPP規模仲細過東盟

玩條毛咩

有的搞笑,批又唔系唔批又唔系,如果俄羅斯申請入歐盟德法又批唔批

要睇澳、加、日信唔信中國,以中國一直的良好紀錄,💯%可以加入。

照睇英、台實無份。

反中變成親中?!😂

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 AM 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210917/_2021091707214718678.jpeg

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳 ...
佢申請一定要俾佢入?定係因為中共國跪晒咁多個國家,所以一定入得到?

英國不是太平洋國家無資格申請

睇成員都知,投票實多數國家支持中國加入

.我反而想睇美國佬會唔會一如以往, 無佢份都硬係要指三指四指揮呢樣指揮個樣

現實真殘酷⋯事到如今 

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-17 11:03 AM 發表

申請啫,通過未?
係得日笨加麻大唔想啫,就連被制裁既袋鼠都想中國入,智利新加坡越南講到明支持
阻人發達會比人燒春袋架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]