• 瀏覽: 38,187
  • 回覆: 130
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-9-17 10:55 AM 發表
可能貿易戰和解
和什麼解,要不勝無歸

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-9-17 11:33 AM 發表
深信一定比美、日拒諸門外。
美國咪退咗群囉。
大陸就係要睇吓日本仔係咪 人走茶涼

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-17 11:05 AM 發表
天下熙熙,皆為利來。大家講利益,意識形態值,民主自由值幾多錢?
不值一毛🤔🤔

呢班嘢點會畀中國加入呢!😂

日本清楚明白,如果當日貿易戰中國投降,特朗普下一個目標就是第二最大貿易逆差的日本出手...

現在特朗普下台,拜登也無意將特朗普政策推倒反而更落力實施,日本會唔擔心嗎﹖

中國加入黎俾錢你班友洗, 盡快脫離美國魔掌吧

拜登應該會加入返

前人種樹後人乘涼

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210917/_2021091707214718678.jpeg

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳 ...
真係估佢唔到,唔知日本諗住下一步點做呢?

傻嘅都諗到喇,唔通尚抆住江河日下嘅夕陽大國衫尾咩? 睇下佢在阿富汗冇鞋挽屐走的醜態已心淡,事後還死撐!

可能背後傾掂左

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-9-17 11:05 AM 發表
天下熙熙,皆為利來。大家講利益,意識形態值,民主自由值幾多錢?
民主自由,咪就係發明嚟搵着數架囉

現有成員國會好不安.

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2021-9-17 11:03 AM 發表

申請啫,通過未?
辦手續都要幾個月,下年的輪席國係新加坡,而新加坡李顯龍已經公開歡迎中國加人CPTPP,日本無得反對,而且日本也簽了RCEP, 也是所有成員國中最早在自己國家議會中通過支持加人RCEP。其次其他成員國都支持,連澳洲都冀望通過RCEP可以保持與中方貿易的地位。中國係一早與所有RCEP成員國談妥後才申請加人。而美國因受國內民眾強烈反對無得加入,佢又點有辦法去阻止中國的加人呢?

引用:
原帖由 叼人必先自J硬 於 2021-9-17 11:12 AM 發表
本來用來排擠亞爺,變咗亞爺加入埋。
仲成為重要會員。

世事難料
主要係美國退出咗,變咗無主孤兒

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2021-9-17 10:28 發表

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20210917/_2021091707214718678.jpeg

中國商務部昨晚宣布,中方正式提出申請加入《全面與進步跨太平洋夥伴關係協定》(CPTPP)。因其前身是由美國、日本籌組,為排擠中國而設立的《跨太平洋夥伴關係協定》(TPP),有分析認為,中國的加入後將完全改變這個本由日、澳 ...
唔係呀,全部垃圾國家,都參加?影衰曬中國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]