• 瀏覽: 12,705
  • 回覆: 19
+5
內地上月推出新措施,規管未成年人打機時間。有政黨調查發現,本港近兩成受訪青少年每日打機多過五小時,逾兩成人有「課金」,認為高小學生打機成...

香港大部份小朋友都由「電子奶咀」(即手機遊戲)湊大, 有研究指「電子奶咀」會令小朋友專注力不足, 學習能力下降, 不能投入群體生活, 跟家長關係惡劣, 不能好好吸收營養 影響發肉.....等等
如今逾兩成人有「課金」的行為, 後果不堪設想。
家長請求民建聯, 建議政府立法規範手機遊戲的使用時間, 因為家長自己拿小朋友沒辦法。

香港自由社會搞不好的事情, 上月還在恥笑內地小朋友連打機的自由也沒有, 未明中央早已察覺到事態的嚴重性, 早已在這方面作出規管了。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/947120/日報-港聞-防止青少年沉迷打機-95-家長促港府採行動

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-9-17 09:36 AM 發表
支持!!

玩物喪志!!

少年視死物大過親人, 令人感到悲哀又無奈

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-17 09:42 AM 發表
要規管就管咗大人先啦
成人打機成隱嘅問題咪仲嚴重
成人要為自己行為負責,
未成年人行為是由家長負責。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-9-17 10:07 AM 發表

你都反對嗰家長將負責推畀政府?
不是
我帖一的個人評論第四行已說出 家長的無奈: 因為家長自己拿小朋友沒辦法。
正如我們在2019拿黑暴沒辦法一樣。
所以希望政府立法規管失控情況。
至於成年人當中失控的, 就要由自己負責任, 不可連累可自控的成年人也被規管。

引用:
原帖由 marawong 於 2021-9-17 09:46 AM 發表
吊家長自己唔管又要濕9正苦...
家長管得到就唔使靠政府

附件

20210917_f4d890405ce221a614e43ddWKoyWCoLp.jpg(188.72 KB)

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-9-17 10:12 AM 發表

冇錯, 避免子女誤友損友, 聽信歪理, 搞到連父母都殺埋, 甚至碎屍
過去三年, 單單是中了網台言論毒的少年, 走上街頭掟磚已是為數不少。

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-9-17 10:23 AM 發表
但係公道講, 有唔少家長打得仲癲過仔女
呢啲家長唔做工 只打機, 政府要扣佢公援

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-17 10:33 AM 發表

仆街李慧琼。
班家長放低手機身教後再講啦。
依家返工,個個都電腦手機唔離手。
小朋友學遲一年就蠢過人。
兩回事.....
電腦手機做正事不用課金的, 你搞清楚個問題先好鬧

引用:
原帖由 怒風 於 2021-9-17 10:32 AM 發表
反對,基本上就算唔俾佢地打機,佢地一樣會沉迷其它野,例如煲偶像劇,睇動畫,睇漫畫,除非你限制未夠十八歲唔可以用智能電話及電腦,如果唔係,根本多Q餘。
煲偶像劇,睇動畫,睇漫畫不用課金卦

引用:
原帖由 前往遠方的魚 於 2021-9-17 10:33 AM 發表
又係你班垃圾家長一手做成,自己都機不離手
機不離手的家長真係抵鬧。

但係要工作搵食, 交給老人家或外傭照顧的 又真係好無奈。

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-17 10:51 AM 發表

咁我又唔同意,家長返工時做野機不離手無可厚非,但返到屋企如果只仲係掛住上網睇片或做自己野,唔花d時間同仔女溝通反而怪仔女成日打機,然後將責任推俾政府,咁不如你一開始唔好生好過
返到屋企如果只仲係掛住上網睇片或做自己野啲人, 唔會care仔女上唔上癮。
而家係自己唔識上網, 或冇時間或冇辦法管的家長才頭痛。

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-17 11:01 AM 發表

照你咁講要限制既應該唔係細路而係班家長,冇時間或唔識教就唔應該生仔,所以生仔應該要發牌咁就最正確
同意!
我一早希望政府規管生育要求。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-17 11:29 AM 發表

應該不可行,

一. 基本法保障香港人的生育自由

二. 生育率太少, 會令人口高齡化  

三. 如太少人考到牌生育, 會令血統狹窄, 將來的下一代有較大機會亂倫。
內地一孩政策多年, 未聽聞有亂倫現象
也未至於人口高齡化。
血統狹窄不是大問題
但香港搞什麼都會有一大堆問題, 到真正落實又不是那麼大問題。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-17 12:58 PM 發表

係你搞唔清楚,意謂本質上有分別。
好小見傻人充滿自信,你係第一個。
我公司用電腦手機做正事的人全部靠電腦手機賺收入, 不會傻到課金打機咁浪費時間。
你搞唔清楚實質上的確係有分別

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-17 12:58 PM 發表

尋日喺餐廳食飯,有人討論緊呢個話題,我聽到有人話「我個仔打唔打機,幾時打機,關你民建聯咩事」
呢啲怪獸家長, 個仔第日變宅男唔好怨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]