• 瀏覽: 12,713
  • 回覆: 142
+5
但係公道講, 有唔少家長打得仲癲過仔女

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-9-17 10:12 AM 發表

冇錯, 避免子女誤友損友, 聽信歪理, 搞到連父母都殺埋, 甚至碎屍
過去三年, 單單是中了網台言論毒的少年, 走上街頭掟磚已是為數不少。

引用:
原帖由 牛熊分界線 於 2021-9-17 10:23 AM 發表
但係公道講, 有唔少家長打得仲癲過仔女
呢啲家長唔做工 只打機, 政府要扣佢公援

反對,基本上就算唔俾佢地打機,佢地一樣會沉迷其它野,例如煲偶像劇,睇動畫,睇漫畫,除非你限制未夠十八歲唔可以用智能電話及電腦,如果唔係,根本多Q餘。

又係你班垃圾家長一手做成,自己都機不離手

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-17 09:09 AM 發表
內地上月推出新措施,規管未成年人打機時間。有政黨調查發現,本港近兩成受訪青少年每日打機多過五小時,逾兩成人有「課金」,認為高小學生打機成...

https://static.stheadline.com/stheadline/news_res/2021/09/17/722788/i_640x439_902431686.jpg

香港大部份小朋友都由「電子奶咀」(即手機遊戲)湊大, 有研究指「電子 ...
仆街李慧琼。
班家長放低手機身教後再講啦。
依家返工,個個都電腦手機唔離手。
小朋友學遲一年就蠢過人。

引用:
原帖由 鼠貓 於 2021-9-17 09:23 AM 發表
仲有whatsapp/facebook/IG等都玩好耐,玩到不亦樂乎,連瞓覺前一秒都掛住

先規管打機時間係一個德政
玩其他咪一L樣,仲多嘢玩呀,on.

同埋要戒補課,關晒全港補習社,等大家有快樂童年

建議打機精英化,小五比一年時間攪比賽,大部份輸咗嘅在成年之前唔比打機,贏嘅限時作訓練。

支持,啲遊戲攪到年輕人脫離現實

家長管唔掂仔女, 要政府干預?

點解唔係家長管教仔女?

引用:
原帖由 前往遠方的魚 於 2021-9-17 10:35 AM 發表

玩其他咪一L樣,仲多嘢玩呀,on.
好多人唔知其實追星仲浪費時間同錢,粉絲要幫自己偶像擦數據流量,又要定時集資送禮物同幫佢賣廣告,如果佢有戲拍或出席活動,又要預備野俾相關工作人員飲飲食食,都未計要成日同對家鬧交果d, 相比起打機己經算好好

支持,限埋上香討
應該全年齡都限制,每日只可以用上網15/30分鐘,所有遊戲直接下架
咪能年齡歧視

沒收手機

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]