• 瀏覽: 65,034
  • 回覆: 5
  • 追帖: 41
+9
引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-9-17 13:12 發表

唔單止係大台新聞,其實有唔少所謂藍人一樣係講社會事件!
政府應該定性2019年的黑暴是:暴動,是反政府的顏色革命。
這樣,所有媒體報導時,都要講係暴動。

引用:
原帖由 diverstranger 於 2021-9-18 08:37 發表

清除黑媒之日,就可以了,不用等太耐。
魚村之所以痛了20幾年,都是因為有太多太多黑媒體。

希望不用等太久,傷講電抬及傷抬的黃DJ就可以收皮,還有方向,日月,臘腸,零一等等黑媒都可以收皮。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-9-18 09:54 發表

姓田的,由始至終也衹是為利益為選票,我從來唔覺得佢愛國。

以前有造反派時,姓田想食不投黑鴿不投狀棍,但也不投工記及民建聯,所謂中間派的票。

今天造反派出局,佢就想接收埋造反派啲票。
還有🍃留,都係兩面人,25底。

引用:
原帖由 kttths 於 2021-9-17 19:21 發表
《路透》表示,北京政府向香港地產大亨提出新任務,包括將資源和影響力用於支持北京的利益,並幫助解決可能破壞穩定的住房短缺問題。
據一位元接近內地官員消息人士稱,他們被告知「遊戲規則已經改變」,更指中國政府不再願意容忍「壟斷行為」。

報導認為,對本港大型房地產公司來說,這將是一個重大轉變,長期以來相關企業在本港的混合政治制度下,發揮超強力量,包括幫助選擇領導人、影響政府政策,並從土地拍賣制度中獲益 ...
地產肥到𧙕都著唔到啦,係時候攞返D野出來啦!
有乜理由賣萬幾2萬元一呎樓呢,有些人一個月薪金只可以買一呎癲假樓,叫香港人點生活呢?
魚村之痛,樓價係最痛之一。

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-9-19 10:23 發表

前前警務處長,已定性為暴動,只係工墓員,黑記唔跟
既然前前警務處長,已定性2019年的暴動事件為“暴動”。

咁政府新聞處/通訊事務管理局就應該做野啦,估計這兩個部門同傳媒有關,應該佢地要做一點點事吧!
起碼香港電台就要帶頭用“暴動”這個名稱來報導相關案件。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-9-29 16:34 發表

小弟有個特別睇法,廣東省已舉辦過兩次全運會,再接再厲唔出奇,今次叫埋原本地理上屬廣東省的香港及澳門為全運會舉辦做準備,2025 可能已是一國一制。
咁好?
我讚成🙋‍♀️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]