• 瀏覽: 64,797
  • 回覆: 181
  • 追帖: 41
+9
引用:
原帖由 kttths 於 20-9-2021 05:55 發表
才四千多票,點票點到現在還點不出來,漁村政府,真叫人極度失望,一個教訓,怎樣改善,又要看負責選舉的大佬了!
不過,我又預先說,有人會說點票的失誤,又是林太的錯!
有負責點票人員,在開始點票時有些交收文件(類似)有點問題,就擺咗喺度等指示,而沒有同時先點票,再取指示處理文件問題。選管會主馮華話,喺咪可以先點票呢?你可以話按程序做事,又可以話有心玩嘢,問題主要是公務員的心態。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 20-9-2021 06:36 發表

高官子女好多係英國讀書丫嘛,大家都明嘅!

而且,方便黃人走佬去英國都係件好事!
後者值得支持,唔好為黃人走佬設障礙

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-9-20 08:15 AM 發表

有負責點票人員,在開始點票時有些交收文件(類似)有點問題,就擺咗喺度等指示,而沒有同時先點票,再取指示處理文件問題。選管會主馮華話,喺咪可以先點票呢?你可以話按程序做事,又可以話有心玩嘢,問題主要是公務員的心態。
有些組別得57張選票都要搞到2點才有結果,然後再要去新聞中心才能宣佈
有沒有人玩野就唔知啦,但香港公務員所謂高效率真係得啖笑

引用:
原帖由 kttths 於 2021-9-20 06:24 AM 發表
馮驊説點票過程有同事處理極不靈活,是不是暗示有人按章工作,應該是,漁村充滿潛伏!真是香港之痛!
應該係有人玩小動作,甚至想搞破壞

引用:
原帖由 kttths 於 2021-9-20 06:16 AM 發表
漁村官的特式,只要是英國的要求,第一時間作出反應!

港聞速遞 9/19
港府宣佈,食物及衛生局正著手更新香港的新冠疫苗接種紀錄,在針卡加上出生日期,以配合國際入境規定,包括符合入境英國的最新疫苗紀錄要求。
https://m.weibo.cn/2708476577/4683278140052820
英國要求,香港黃官光速回應。
調返轉如果係內地要求,就要搵私隱專員公署同政府專家顧問組研究返三幾個月先。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-20 09:17 AM 發表

英國要求,香港黃官光速回應。
調返轉如果係內地要求,就要搵私隱專員公署同政府專家顧問組研究返三幾個月先。
一個選舉,一個對英國入境政策要求,香港官員不是不懂做事,祗是祗給白皮英國老板做事。
痛嗎?鯤鵬選這題目,就是要大家都痛,香港的痛全在這些位,新政府若不大刀闊斧,香港不窮也難!

引用:
原帖由 kttths 於 2021-9-20 06:16 AM 發表
漁村官的特式,只要是英國的要求,第一時間作出反應!

港聞速遞 9/19
港府宣佈,食物及衛生局正著手更新香港的新冠疫苗接種紀錄,在針卡加上出生日期,以配合國際入境規定,包括符合入境英國的最新疫苗紀錄要求。
https://m.weibo.cn/2708476577/4683278140052820
哈哈,愚港污官專用及養坑渠生物,曱甴為禍不是一時三刻可以解決的。。。
最可惜,英美澳加等地的移民宣傳不夠完美,不夠香艷,引唔走班曱甴大移民大遷徒,唉。
只有等時間,當年彊獨藏獨都攪咗好多年。。。
須說有阿爺,但在下等看在眼裡仍是心痛難平。。。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-20 09:46 AM 發表

哈哈,愚港污官專用及養坑渠生物,曱甴為禍不是一時三刻可以解決的。。。
最可惜,英美澳加等地的移民宣傳不夠完美,不夠香艷,引唔走班曱甴大移民大遷徒,唉。
其實我地太心急了,超過六百萬的黃人和一百五十萬的有小算盤藍人,我地想一朝起床就搞掂,簡直係異想天開!
@scottiehong  兄話香港要 2034 才會重生,這看來,不用玄學計算,香港要好好洗底重建,沒有十年,真的不可能,2034 差不多了!

炒,只要可以炒人,只只黃公務員震過震旦丫。
使勿2034。

引用:
原帖由 paulaalan 於 19-9-2021 06:04 PM 發表

🤗🤗🤗好開心又見翻好多熟口面的朋友
終於可以睇返高水平文章了

已故舖王鄧成波旗下的鴻星和東海於中秋後結業!
在沒有港陸交流的情況下,香港的零售餐飲基本是毫無出路,唯一就是捱。港陸通關就是香港的生命線,可惜香港人不願配合,而其中更以黃人為主,香港的痛,難解!

引用:
原帖由 kttths 於 2021-9-20 04:15 PM 發表
已故舖王鄧成波旗下的鴻星和東海於中秋後結業!
在沒有港陸交流的情況下,香港的零售餐飲基本是毫無出路,唯一就是捱。港陸通關就是香港的生命線,可惜香港人不願配合,而其中更以黃人為主,香港的痛,難解!
鴻星好多鋪已經賣咗畀海港集團,改名叫海港薈

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-9-20 09:46 AM 發表

今次的事,令我回復到2O19年時的痛,那時雖然有一點恐怖及始終還有一點恨鐵不成鋼的感覺。
今天,面對一堆癈鐵,連佢生不生銹的期望都冇埋😡😡😭😭😭

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-9-20 08:11 AM 發表

肯定喺按章工作啦,得嗰幾千票,六點投完票,竟然可以搞到凌晨先開始點票。 報道話班友有少少野未做足就唔點票 , 可能係運送過程 一見到有其他人唔覺意揩到個票箱,就即時所有人停曬手企曬喺度, 要等票站主任黎確認至可以繼續諸如此類,基本上同巴士佬按章工作嗰種方式冇分別。
以前聽啲做政府o既朋友講, 選舉時做呢啲工作係以佢本身職級嚟分工同計"額外準貼", 唔記得係咪以"時薪"計定點, 如果真係以"時薪"計, 呢班嘢玩多幾個鐘落政府面之餘又可以賺多幾個鐘外快添...

引用:
原帖由 dustin 於 2021-9-20 06:41 PM 發表

以前聽啲做政府o既朋友講, 選舉時做呢啲工作係以佢本身職級嚟分工同計"額外準貼", 唔記得係咪以"時薪"計定點, 如果真係以"時薪"計, 呢班嘢玩多幾個鐘落政府面之餘又可以賺多幾個鐘外快添...
基本係分2類,政府埸地嘅揸 key 人(即係負責開/閂門)係編咗更份時段,依時間畀OT錢,票站工作人員係計job咁一個金額數(不同職級/岡位人工不同),理論係早搞掂早收工。

呢次好可能係管理人紙上談兵,無預先實際演練一次,下面嗰班就少做少錯,所以先出現狄志遠所講管理人祇係見問題出現先諗方法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]