• 瀏覽: 11,292
  • 回覆: 6
+4
德國外交部表示,中國拒絕一艘德國軍艦停靠港口。 發言人說,涉及的軍艦是「巴伐利亞號」護衛艦,德國注意到中方經過一番考慮後,決定不讓軍艦訪問港口,但無透露是哪個港口。有德國官員透露,「巴伐利亞號」原本計劃停靠上海。 「巴伐利亞號」上月初從威廉港出發,展開在印太地區的六個月旅程,期間會停靠新加坡、澳洲、...

德國佬如果係要玩嘢,梗唔俾佢停靠中國港口,以免德國佬政治抽水

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1610760-20210915.htm

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-9-16 12:30 PM 發表

哪個港口?香港?
文中講話係上海

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2021-9-16 12:28 PM 發表
泊軍艦, 德國有病嗎?
廿幾年前德國有軍艦停泊過中國港口,仲要係青島港,但當時中德關係很好,德國軍艦嚟中國進行友好訪問

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-9-16 02:56 PM 發表

德國嚟友誼訪問,我諗大陸唔會唔歡迎。不過,似乎今次德國目的唔係嚟友誼訪問囉。

「展開在印太地區的六個月旅程,期間會停靠新加坡、澳洲、南韓等港口,並會穿越南海。德國防長卡倫鮑爾早前說,此行目標是向地區盟友表明,德國會共同捍衛價值觀和利益。"」
我係講廿幾年前試過友好訪問

引用:
原帖由 6674 於 2021-9-16 04:10 PM 發表
重返青島?
當年德國軍艦都係強泊係青島之後宣佈青島係佢嘅殖民地

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2021-9-16 10:27 PM 發表

點解唔泊日本?仲近啦。
會泊日本同南韓。所以話仲要嚟埋中國擺明德國佬想玩嘢

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-16 07:19 PM 發表

目前台灣有外國軍艦進出的港口,是高雄的左營軍港,裏面有不同類型的碼頭,供各式軍艦泊靠,新加坡「星光部隊」艦艇也停泊在那裏。而南沙太平島碼頭亦可以讓排水量三千至八千噸的艦艇停靠。

https://news.now.com/home/international/player?newsId=226634
德國同台灣冇外交關係,唔可以貿貿然駛隻軍艦入去停泊,一定要事先做好聯絡功夫,得到同意先得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]