• 瀏覽: 83,657
  • 回覆: 663
  • 追帖: 1
+38
引用:
原帖由 奇想二三 於 2021-9-18 10:38 PM 發表

我出既絕題,別人破解領略不到,難道反而係我level低?
絕乜鬼,以為好好笑,點知人地聽完反應係:

男扮女有難度喎!
扮菲利普親王易好多!

吳生聽唔到?香港要求你上bbc扮英女皇呀

夠西膽反女皇咩 ,係外國人面前做狗就叻

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-9-18 11:27 AM 發表

覺得祖國好又點會揾多條路
你只要直接承認d人貪歐美搵錢易d就得嘞。美國一樣好多人去外國定居,歐洲一樣好多人嚟美加,按照你嘅講法,莫非係因為佢地本國唔好?呢d跟本就係好平常嘅嘢,你唔係幼稚到以為咁就可以反映大陸唔好咁幼稚下化?

引用:
原帖由 eriws 於 2021-9-17 04:02 PM 發表

嘩,九七前,侮辱事頭婆好大罪㗎,連掟女皇頭大銀落地都可以話係侮辱佢。
當年政治部仲同你講法律呀,傳統左、右派共同敵人就係港英政府,當時大部分港人,分左、右派,最憎港英垃圾政府。反而九七後出生嘅死曱甴,竟然去戀殖,真係CLS!
5,6,70年代去戲院看戲, 開畫前全體觀眾要站立向女王頭像致敬........
想侮辱她? 諗都唔使諗

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-9-18 11:57 PM 發表
男扮女有難度喎!
扮菲利普親王易好多!
條仆街一次瘦過一次
好快喇

引用:
原帖由 棧道 於 2021-9-19 02:16 AM 發表
夠西膽反女皇咩 ,係外國人面前做狗就叻
一隻走🐶

引用:
原帖由 simonfdf 於 2021-9-19 12:49 AM 發表
吳生聽唔到?香港要求你上bbc扮英女皇呀
佢剩係敢扮英女皇隻狗

引用:
原帖由 imad 於 2021-9-17 10:58 PM 發表

都多香港新移民做黃屍 就是因為細個自己 或 家人比共產黨鬥過,所以到今日都仲驚

我自己阿公 幫國民黨打工 (當時政府工個個都係啦)原本要鎖住毒打 最後有訊息話放過佢先冇事,我老母到而家都仲講緊 爭d 冇左個老豆

確實係黑暗歷史
係黑暗日子。但係需要做漢奸嗎

引用:
原帖由 z1022 於 2021-9-20 05:49 PM 發表

佢剩係敢扮英女皇隻狗
都想睇

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-9-20 04:30 PM 發表

5,6,70年代去戲院看戲, 開畫前全體觀眾要站立向女王頭像致敬........
想侮辱她? 諗都唔使諗
徹徹底底的造謠,小弟在香港六十多年親身經歷,五六七十年代,放影外語片的戲院,例如利舞台、皇后、娛樂、東方,從沒見過有播放英國國歌及女皇圖像,更沒有開畫前全體觀眾要站立向女王頭像致敬的事發生。
當時香港的學生都將英國國歌的旋律填上惡搞的曲詞,周街唱,例如"個個渣住個兜,刀叉都生晒鏽......"。
就樓主的所言,証明樓主不是老香港,所說的只能騙到對香港毫無認識的大陸人。

引用:
原帖由 fulviewgrn 於 2021-9-22 12:26 AM 發表

徹徹底底的造謠,小弟在香港六十多年親身經歷,五六七十年代,放影外語片的戲院,例如利舞台、皇后、娛樂、東方,從沒見過有播放英國國歌及女皇圖像,更沒有開畫前全體觀眾要站立向女王頭像致敬的事發生。
當時香港的學生都將英國國歌的旋律填上惡搞的曲詞,周街唱,例如"個個渣住個兜,刀叉都生晒鏽......"。
就樓主的所言,証明樓主不是老香港,所說的只能騙到對香港毫無認識的大陸人。: ...
請問你在香港六十多年,五六七十年代你只是幾歲至十幾歲, 你究竟有冇去戲院睇過戲?
香港典故多方都有記載我所述的情況, 不是我作的。我母親是西片戲迷, 是她親口告訴我的, 到70年代已甚少戲院這樣做, 你那時才入戲院看第一齣戲, 已不能見到女王頭了。。
至於改編英國國歌, 死鬼佬唔識聽, 就算識聽都要華人下屬去執法拉人, 那時個個貪污可以俾錢脫罪, 你又知英國人沒有追究?

https://www.hkmemory.hk/MHK/collections/Theatre/Theatre_Cinema_Trivia/Ever_Changing_City/index_cht.html

梁振英建議吳志森上BCC扮英女皇

吳志森建議梁振英上TVB扮習大大

引用:
原帖由 二等公園 於 2021-9-23 08:50 AM 發表
梁振英建議吳志森上BCC扮英女皇

吳志森建議梁振英上TVB扮習大大
許冠文和成龍都扮過中共領導人, 佢地冇事喎。
只要像外國人扮英女王時, 只是搞搞笑而不是醜化, 唔會有事喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]