• 瀏覽: 3,311
  • 回覆: 53
[隱藏]
政府要求公務員、非公務員的政府僱員宣誓或簽署聲明擁護《基本法》、效忠香港特區。根據公務員事務局向立法會提交文件...



丫,又唔見英國政府美國政府鬧香港政府強迫人宣誓既?
唔知點解呢?


政府要求公務員、非公務員的政府僱員宣誓或簽署聲明擁護《基本法》、效忠香港特區。根據公務員事務局向立法會提交文件,129 名公務員不理會或拒絕簽妥聲明,其中 16 人為紀律部隊職系人員,絕大部分人員已離開政府。而非公務員的全職或兼職政府僱員,則分別有 149 及約 380 人拒簽聲明。
文件提及,約 11,000 名 2020 年 7 月 1 日或之後入職的公務員均已簽署聲明;而該日之前入職約 17 萬名公務員,絕大部分已經簽署聲明,有 129 名公務員不理會或拒絕簽妥和交回聲明,其中約八成(105 人)是按長期聘用條款聘用,其餘 24 人是按試用條款聘用。

文件透露這 129 人當中,113 人為文職職系人員,另外 16 人為紀律部隊職系人員。截至 8 月底,他們絕大部分人員已經離開政府。

至於非公務員的政府僱員,政府指,截至 8 月底,超過 18,000 名在任的的全職非公務員政府僱員已經簽妥和交回聲明。各部門向局方提交共 149 宗不理會或拒絕簽妥和交回聲明的個案,約八成人(119 人)是非公務員合約僱員,其餘 13 人及 17 人分別為退休後服務合約僱員,及按其他聘用條款受聘的非公務員政府僱員。

約半數人因辭職或合約屆滿已經離任,餘下約 70 多人,已被所屬部門終止聘用。

而兼職非公務員政府僱員,截至 8 月底,則有超過 8,000 名在任的兼職非公務員政府僱員已經簽妥和交回聲明,另有約 380 人不理會或無簽。全部人已因因辭職、合約屆滿或被終止聘用而離開政府。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/politics/16-紀律部隊逾-500-非公務員拒簽效忠聲明-大部分已離開政府



熱賣及精選
太好了,一次過清除咗好多內鬼


迫人宣誓,打鴨民煮豉油


都話大把鬼啦
我相信仲有大把為糧支, 宣誓繼續做.



[隱藏]
 
唔知有幾多老闆會接手請呢班友呢? 我就唔會喇。


引用:
原帖由 hamchung 於 2021-9-15 09:06 PM 發表

唔知有幾多老闆會接手請呢班友呢? 我就唔會喇。
英國唐人超市都唔洗500個打雜咁多



都係食環科文仔比你瘋叻仔,奶共奶得快為糧支,咪出去就搵唔返兩皮幾 (當然自吹搵三皮幾又可以精神勝利埋)


引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-9-15 08:59 PM 發表

都話大把鬼啦
我相信仲有大把為糧支, 宣誓繼續做.
食環科文比你瘋咪活生生例子囉!



引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-9-15 09:26 PM 發表


食環科文比你瘋咪活生生例子囉!
為糧支已跪同奶



[隱藏]
 
唔止咁少


5百個咁𠃊多!


引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-9-15 09:42 PM 發表


為糧支已跪同奶
仲奶到嗒嗒聲話正!



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
太少了,應該仲有黃黑餘孽係度,各部門後面要格外留神……

殲滅黑暴,斬草除根



[隱藏]
 
又有一班在政府體制內做的曱甴現形,政府呢招果然夠絕


提示:支持鍵盤翻頁左 右