• 瀏覽: 3,539
  • 回覆: 8
全國政協常委唐英年說,擔心12月的立法會選舉氣氛不及2019年的區議會選舉,亦不知道氣氛會否如上屆立法會選舉激烈,但希望上次區議會選舉有投票的7成市民,在12月都能夠盡公民責任,出來投票。 唐英年說,留意到剛過去的澳門立法會投票率,是澳門回歸以來最低,比上一屆下跌14.8%,是相當明顯的下降,相信其中一個原因是疫情。 他希望本港立法會選舉時可以容許在內地的港人回港投票後,再返回內地時不用隔離,如果法例容許的話,在關口設立投票站,亦是一個折衷辦法。

我建議強制所有中國香港市民投票, 以彰顯我們中國香港有幾民主。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/唐英年憂立法會選舉氣氛不及過往激烈-籲選民投票-102010544.html

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-15 07:33 PM 發表

即係跟澳州一樣
我地重有審查委員會篩選D愛國愛港者比市民投, 澳洲根本望塵莫及。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-15 10:26 PM 發表

當然啦,你好野咁都知到。澳州所有市民一定要投票,不論係亞豬,亞狗或低B仔參選你盲咗,聾嘅都要投呢票,所以經常選咗啲騙子,傻子,國賊出嚟禍國殃民,仲有係一般市民多的是我這種知人口面不知人心嘅愚民,叫我甚知那個參選人是愛國愛港還是禍國害港,又如選咗個羅冠沖之類一有嘜世色唔對就拉箱走人,甚算?
同意, 中央篩選出來的一定是最好的, 根本毋須投咩票。不過中央恩賜「民主」比中國香港人, 所以我建議強制中國香港人投票, 彰顯中國香港的「民主」, 以報答中央的大恩大德。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-16 09:36 AM 發表

你有你報答,你智超能,要選你去選飽的呀!我自問無本事選賢能,而亜爺亦無澳州咁笨柒。
智超能只有我們偉大的習主席配得上, 我只是愛國愛港的卑微市民。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-16 06:24 PM 發表

愛國愛港的卑微市民有你呢╴一票香港有得變做世界第一,再加你超能人一樣的思為,香港有可能超英趕美成為全世界嶺導城市,中國都要交由你的香港管冶。
你最後一句有煸動推反政權及分裂國家之嫌, 我建議師兄檢視言論, 以免被國安處找上門。

引用:
原帖由 封樓盲俠花滿樓 於 2021-9-17 10:40 AM 發表

你講到咁在下又想投返喎🤷🏼‍♂️到時係咪問工作人員投幾號係正確?🤷🏼‍♂️有冇掌心雷?🤷🏼‍♂️在下驚投錯會犯國安法🤷🏼‍♂️
工作人員幫人拉票係犯法架。

同埋放心, 根本無需要, 審查委員會已話左比你知投咩人係正確。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-17 05:36 PM 發表

我而家好驚呀!你以為中國政府,香港國安處似你一樣的智慧?你又以為國安處會橫蠻到好似啲黃屍白痴咁聽到人家講一句我是中國人就捉着人家打得半死,我反而勸喻屍兄你生活於中國香港地方每日要口事心非活得如此辛苦不如早日歸去西方極樂
我善意提醒, 你驚唔驚唔關我事, 難保有日有人睇到你留言犯案你就有煸動之嫌。

總之好似我咁所有言行愛國愛港, 習慣下永遠講“中國香港”, 咪唔駛驚囉。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-17 06:12 PM 發表

我而家留言係煸動你旱日歸去西方享受極樂亦係一番善意,絕對不怕世人看到留言,免你日日口事心非講中國香港那麽痛苦,
.
我日日講「中國香港」、「偉大的習主席」、「愛國愛港」不知幾開心, 邊會比你煸動到。

你死心啦, 你點講都唔會令你成為愛國愛港者架啦。

引用:
原帖由 海灣失控的考試 於 2021-9-17 10:23 PM 發表

話你知吁智(者),中國香港唔駛日曰講架,自古以來香港都係中國的土地人所皆知,只有智障先不知要日日提。
難怪嘅, 我呢D愛國愛港者特別招人妒嫉。

你唔鐘意人成日講中國香港, 已反映你係咩人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]