• 瀏覽: 3,545
  • 回覆: 57
全國政協常委唐英年說,擔心12月的立法會選舉氣氛不及2019年的區議會選舉,亦不知道氣氛會否如上屆立法會選舉激烈,但希望上次區議會選舉有投票的7成市民,在12月都能夠盡公民責任,出來投票。 唐英年說,留意到剛過去的澳門立法會投票率,是澳門回歸以來最低,比上一屆下跌14.8%,是相當明顯的下降,相信其中一個原因是疫情。 他希望本港立法會選舉時可以容許在內地的港人回港投票後,再返回內地時不用隔離,如果法例容許的話,在關口設立投票站,亦是一個折衷辦法。

我建議強制所有中國香港市民投票, 以彰顯我們中國香港有幾民主。

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/唐英年憂立法會選舉氣氛不及過往激烈-籲選民投票-102010544.html

點解選擧投票一定要激烈?字眼用“踴躍”好唔好啲?

香港投票率一直都偏低,即使再低都無損大局。

引用:
原帖由 323236281 於 2021-9-15 06:36 PM 發表
全國政協常委唐英年說,擔心12月的立法會選舉氣氛不及2019年的區議會選舉,亦不知道氣氛會否如上屆立法會選舉激烈,但希望上次區議會選舉有投票的7成市民,在12月都能夠盡公民責任,出來投票。 唐英年說,留意到剛過去的澳門立法會投票率,是澳門回歸以來最低,比上一屆下跌14.8%,是相當明顯的下降,相信其中一個原因是疫情。 他希望本港立法會選舉時可以容許在內地的港人回港投票後,再返回內地時不用隔離,如果 ...
其實香港長年投票率低,大概30-50%,大部分人覺得選舉係多餘,應該及早取消,以免勞民傷財

林鄭話候選人質素同投票率高低有關丫嘛!

全部建制有乜好選?直頭廢左個立法會好過啦,勞民傷財!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-9-15 06:56 PM 發表
香港投票率一直都偏低,即使再低都無損大局。
咁投票嚟托呀,直接政府委任得啦

引用:
原帖由 323236281 於 2021-9-15 06:36 PM 發表
全國政協常委唐英年說,擔心12月的立法會選舉氣氛不及2019年的區議會選舉,亦不知道氣氛會否如上屆立法會選舉激烈,但希望上次區議會選舉有投票的7成市民,在12月都能夠盡公民責任,出來投票。 唐英年說,留意到剛過去的澳門立法會投票率,是澳門回歸以來最低,比上一屆下跌14.8%,是相當明顯的下降,相信其中一個原因是疫情。 他希望本港立法會選舉時可以容許在內地的港人回港投票後,再返回內地時不用隔離,如果 ...
即係跟澳州一樣

這個預咗啦,起碼有一批支持激進民主派嘅人唔會出嚟投票,佢哋如果玩嘢的話,會投白票甚至廢票,睇吓我講唔講得中啦

老唐真係好學唔學,學埋啲黃人開口埋口講「憂」字,有乜好憂?選舉嘅嘢,其實健康社會,應該係大部份人政治冷感,唔通好似上屆選個爛鬼區耳猿,搞到排曬大隊投選,個個都想食政治飯?老唐,唔正常㗎

引用:
原帖由 ifung5 於 2021-9-15 07:41 PM 發表
老唐真係好學唔學,學埋啲黃人開口埋口講「憂」字,有乜好憂?選舉嘅嘢,其實健康社會,應該係大部份人政治冷感,唔通好似上屆選個爛鬼區耳猿,搞到排曬大隊投選,個個都想食政治飯?老唐,唔正常㗎
阿爺要場戲好好睇睇,又要做G又耍攞排坊,D建制真辛苦

選賢能,又咁激烈做乜,係咪有人死唐生先覺激烈刺激。

引用:
哈哈,唐英年呀!唐英年!
當一個地方政治穩定,國泰民安,市民就不太喜歡投票並出現政治冷感的。。。
當大多人政治冷感,就只是集中在揾錢營商,這才是全世界所有國家希望見到的事,只有民不聊生,人民才會熱烈地參與政治活動啊!
醒吓啦!唐生,難怪你做唔到特首唄!!!

咪又係委任

選舉唔激烈都要 “憂”? 佢都好無知吓。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]