• 瀏覽: 39,609
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 wi-shes 於 2021-9-16 11:57 PM 發表

香港人就係咁短視,但無屋住又瓜瓜嘈,認真麻撚煩
無屋住又瓜瓜嘈,填海造地又瓜瓜嘈,完全係刁民

熱賣及精選
引用:
原帖由 Fai10406 於 2021-9-17 12:00 AM 發表

支持填海,但6千億如果最後超支,咁政府會點做?大幅加稅?推債債券?
由開工那天起,已經年年有稅收

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-9-17 12:07 AM 發表

打倒地產霸權
打倒佢地嘰最有效方法就係增加土地及房屋供應

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2021-9-17 12:17 PM 發表

咁長遠嚟講,深圳發展將超越香港囉~

其實明日大嶼填咗嘅地係可以做好多嘢,
香港唔擴充,就會無咗優勢。
香港同深圳雖然都係同屬於中國,但始終都會有良性競爭嘅博弈關係,你會希望香港先係廣東一哥定係深圳?
絕對認同,若香港仍繼續停滯不前,早晚會被邊沿化,到時唔再係龍頭,做龍尾吧

引用:
原帖由 Fai10406 於 2021-9-17 12:59 PM 發表

我無話唔交稅,不過到時立重稅
香港跟本無可能、亦無條件立重稅,立重稅即死

引用:
原帖由 Fai10406 於 2021-9-17 01:02 PM 發表

到時有兩個可能一係掂,掂就無問題,但係唔掂咁點?用曬D儲備,都搞唔掂,咁錢從何來?凡事要有兩手準備,你買嘢,都會計下可不可負擔啦
乜你唔知錢放係道唔用不但唔會增值,反而會蝕水

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-9-18 02:15 PM 發表

將來要融入大灣區,大把地方發展,冇必要花錢填海造地?明日大嶼玩完啦?
若香港再無發展,香港人將來可以食屎了

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-9-18 02:32 PM 發表

以前就可能係,但係而家阿爺嘅方針變咗啦,樓是用來住的!

你唔係諗住叫香港政府陽奉陰違掛?

明日大嶼山成本咁貴,你肯定可以回本?
乜你識計成本咩

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-18 08:06 AM 發表

在現時香港的領導人領導下還想做龍頭?
可以比到香港人飽飯食已謝天謝地啦!
坐係道乜都唔做連屎都無得食

引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-18 12:06 PM 發表

有冇利益輸送?
無利益搵鬼肯做咩,唔出糧比你,你仲肯唔肯返工?!將成個工程交比大陸公司大陸工人做,保証可以平一半, 香港人肯嫁嗎?

引用:
原帖由 chancc77 於 2021-9-18 04:06 AM 發表

買地? 你知深圳地價貴過香港嗎? 人地賣俾你先得架。 南山一早貴過天水圍好多。。。。
有d人以為樣樣野都可以用錢買,層次太低限制了佢地嘰思維。

引用:
原帖由 fb3350181 於 2021-9-18 04:47 AM 發表

對我黎講, 最緊要賺唔賺得返, 一邊起一邊賣得唔得
一個地區的發展唔係買與賣的關系,而係講求民生、就業及長遠的經濟效益

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]