• 瀏覽: 66,420
  • 回覆: 7
+7
引用:
原帖由 220 於 2021-9-15 03:21 PM 發表

香港有七成土地是郊野公園
香港根本大把地,明日大魚係一幻想,所以花幾多錢冇得計

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-9-15 09:08 PM 發表
支持明白大嶼。

建好後未來所帶動的經濟和發展也不只6000億。

當年被英國佬騙曬錢建機場。
現在也要建第3跑道, 同樣道理。

要為未來居住,人口增長, 經濟需求作準備。
未來香港人口何來增長,香港出生率奇低,
大陸都一樣很低,否則不用三孩政策
6000億點會夠起到人工島,條數點樣計出來的

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-16 04:10 PM 發表

填海唔係重點, 過往政府工程通通是大灑金錢甚至洗突, 原因係政府分豬肉地產建築商自肥 , 我做開政府工程我知道更多事情, 但每次講呢啲說話 都有啲垃圾無知白癡人衝出嚟畀我插,  淨係得把口嘅廢人 講聲支持!
不是倒錢落海,是倒錢落袋

一條沙中線都過千億,仲要爛尾,人工島復雜和i貴很多倍,而且中港出生率都急跌,幾十年後香港已經樓多過人,要住得好,香港人返大陸任你簡

777要起人工島真係夠晒強硬,
如果佢對黑暴和疫情都一樣
香港今日唔會搞成咁

引用:
原帖由 fb3350181 於 2021-9-18 04:47 AM 發表
對我黎講, 最緊要賺唔賺得返, 一邊起一邊賣得唔得
梗係唔得,如果鐵路糸統未搞掂,只係一個荒島

冇20年以上休想賣到地,我怕香港冇咁多錢去燒

引用:
原帖由 ngaishiuwasam 於 2021-9-18 02:12 PM 發表
世紀大謊言!填海點會蝕本?D地養草唔賣?一個舊啟德一塊一塊賣咗幾多錢!用個腦諗野喇!將來賺十倍都唔止!如果梁福元侯志強肯十元一呎賣新界D地俾政府咪唔使填海囉!地產商打手呃D蠢人你又信?
香港人口已見頂了,幾十年後最少冇左20%,
你D打手一味叫口號

幾十年後都中港合一,沒有分別,大陸點解仲要來香港住貴樓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]