• 瀏覽: 34,906
  • 回覆: 710
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 lrr174 於 2021-9-15 04:32 PM 發表

要6000億咁多
建築界食水幾深喎
造價半億觀塘海濱音樂噴泉未算最貴!?一文睇清10大地區小白象工程哪個最天價

東張西望都調查個  實情淘寶幾十萬就搞掂

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
熱賣及精選
引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-9-15 04:29 PM 發表

四大地產霸權的代言人又要出動

阿爺壓落嚟,要解決香港住屋難題,
四大長老 也想 共產黨 給 後生一輩有一條生路行下,
理論上,會配合 黨的指示

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 04:36 PM 發表

立法會同區議會,我都識得幾個議員和區議員,專呃議員津貼..........
唔使講天下都知啦,  成班官幾十萬一個月

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-15 03:14 PM 發表

唔夠地方住幾錢都要使架啦,一係同深圳買地囉
大陸人唔申請來香港味夠囉,香港環境咁差系要死落來

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2021-9-15 04:23 PM 發表

係咪傻左
打針係保護自己同人地既責任
點解要派錢俾你?
定係你以為自己仲係小學生
如果考到100分
呀媽就會獎粒糖俾你😑😑😑
打針點會係責任,好明顯係權利。而家係佢要谷針呀嘛,梗係要提供誘因啦。派錢最實際,你唔見消費券開放登記頭幾日就幾百萬人登記咩?

如果打一針派一萬,我包保日日full booking,為左全面重啟經濟,梗係要付出架啦,少少錢都慳?但又有錢搞明日大愚?

唔單只要填海,仲要剷咗啲無價值嘅山,新界北新界西有幾座山又唔靚又唔好行,移山填海,一舉兩得!

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-9-15 04:18 PM 發表

講緊明日大嶼講左去邊?你未打?好想政府派錢俾你去打?
少少錢都唔肯派點鼓勵到人去打針

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:34 PM 發表

我發現香討某啲人質素好低,又唔熟悉政府工程裏面嘅運作, 又無知又鍾意駁嘴,  明日大嶼是吉是兇根本冇人知, 所以無知真係可怕
唔使講到咁複雜,全世界有邊度填海係唔賺錢㗎?香港買地收入一定可以抵銷成本。

香港多d地對下一代係好處

我一定支持

一早耍起啦

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
香港人好奇怪,全部身家得一佰萬(就走去買層六佰萬樓,供二三十年)但就質疑政府用六仟億填海(政府有過萬億儲備,仲要分十年以上,財政穩健)但奇怪香港人又唔會問下自己,會否失業,生病,死亡呢?而對自己能供完層樓,自信可在呢?

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-15 03:42 PM 發表

其實西九龍和啓德既地賺左多少錢??班已完有冇計過..

以地積比7倍計..每呎地價至少5-8萬.(住宅計)..

以商業10倍地積比計..每呎地價高達10萬元..

明日大嶼,賣地收益可能達萬億計...
每年政府推部份地出來賣..
可以賣足十多年...
但班仆街冚家鏟地產發展商扣住曬啓德塊地唔起樓,曬太陽曬足廿年。如果填埋觀塘避風塘後面個位,嗰度仲大過沙田同馬鞍山,絕對可以解決房屋供應問題。

明日大嶼係有需要噉樣嘅長遠做地方案,不過太過長時間研究,冇需要噉做。

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
超支 係必然的

永遠懷念 tkjoe 師兄
引用:

香港以前好很多地靠填海得黎. 有歷史見証. 有無成本價值效益呀. 妖言惑眾

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]