• 瀏覽: 66,069
  • 回覆: 724
+7
引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-15 07:46 PM 發表

我其實都睇唔通,如果真係做好明白日大嶼,到時已經回歸中國,已一國一制,可能已冇邊界,同埋有冇需要鋪大量土地,到時香港人口有幾多,起好既地係咪仲係錦值錢,我睇吾通,如果用邊墜地真係會快靚正,
2047一唔一國兩制定一國一制話到時再傾喎

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-15 07:51 PM 發表
好明顯有D人為自己利益,想阻止政府大量造地,所以明日大嶼,一定要支持。
同當年八萬五同一個道理,不過當年八萬五攪冧市只係遇著金融風暴,相信唔會歷史重演,除非美國玩攬炒。

引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-9-15 08:26 PM 發表
支持做大香港,令香港整體面積變大,
成班人講話浪費幾多億幾多億,睇見都好笑,填海後土地是值錢的個個反對者扮唔知
土地值錢但佢哋冇份分咪反對囉,講公屋又話唔係自己有生之年有機會住🤷🏻‍♂️

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-9-15 09:09 PM 發表

我十分肯定2047之後仍然有邊界,因為分2制合乎中國長遠利益。
咁要睇到時漢奸走狗死晒未,只要有一粒老鼠屎,都會污染成個香港。

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-16 06:50 AM 發表

專才,不過都會搶走公共房屋資源
你係原居民?你父母香港人出世?你祖父母香港出世?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-9-15 09:03 PM 發表
一次俾咩?
咪係,唔明點解佢哋冇分期概念。

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-16 07:04 AM 發表

你真係少去地盤,而家好多地盤佬用普通話溝通
你做承行?你成日要去地盆?
好心你新移民後代就唔好成日仇視新移民啦!

區狗反對,多數係想傷害民生,與地產商勾結。

引用:
原帖由 superpeter 於 2021-9-15 09:20 PM 發表
填海地起咗公屋點賣$
用剩低三成地賣出作補貼

起出嚟嘅公營房屋仲可以轉租置綠置白居

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2021-9-16 12:25 AM 發表
叫共產黨每日送少150件假結婚人群落來 根本唔會冇屋住
坐時光機

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-9-16 02:44 AM 發表

填出來的地是香港的,賣地收益也是香港,得益肯定是香港,請問何來最大得益者係大陸?請問如何掏空香港?廢話連篇!
佢哋話承建商係中資喎

引用:
原帖由 方外野士 於 2021-9-16 03:39 AM 發表
下屆政府會唔會改變政策,是未知數。

👼👼👼
689雙倍印花稅變咗未呀

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-9-16 03:48 AM 發表

萬一樓價大跌??地價還能維持?
唔賣住囉

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-9-16 06:27 AM 發表

大陸都未立法
你咁急做乜?
大陸都唔夠針,點強制?

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-16 07:17 AM 發表

土地值錢但佢哋冇份分咪反對囉,講公屋又話唔係自己有生之年有機會住🤷🏻‍♂️
窮人點會反對政府填海起公營房屋,係邊個會反對,大家心照啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]