• 瀏覽: 66,558
  • 回覆: 724
+7
引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:47 PM 發表

賣地可抵消?
香港地運已去,深圳正在漸漸吞食香港 , 明日大嶼有得住嘅時候 ,我應該身內地過日子
天真可以當飯食
香港人淨係睇自己個世,甚至乎只係睇自己幾年,學足西方政棍啲選舉意識。人哋阿爺由毛主席開始一睇就睇二百年。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-15 04:48 PM 發表

地價唔跌就係。03沙士,地價值幾錢?
咁咪扣起唔賣住囉

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-9-16 03:09 AM 發表

洞房到時又鬧政府做乜唔填海造地......

總之政府做乜都錯....
垃圾報最叻馬後炮,自己既意見就係德政,當正自己話事成班廢人

引用:
原帖由 220 於 2021-9-15 04:50 PM 發表

首先無話要用晒所有郊野公園,只是用小部份就可以解決香港住宿問題。
東北保育區地方有限,發展邊陲地帶。
到時啲人又會話山卡啦冇人去住

引用:
原帖由 montejo 於 2021-9-15 04:52 PM 發表

內地人無香港配偶可以隨便申請來?
專才,不過都唔會搶走公共房屋資源

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-15 05:01 PM 發表

唔奇,香港人其實食水好深,唔需要咁貴既野就報到貴一貴,又拖著時間去做,咁大既project既然都批咗都預咗唔會中止,自然慢慢吸血咁吸~~~~而家既6,000億到時候變咗12,000億.
咁都係入通賬數啫

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
明日大嶼是要整大量地去比新界收地既用家有得安置,先至有可能重新收返新界D地!
仲有排公屋條隊!同埋市區既劏房戶!是供求問題!唔係錢問題
長遠計就是掙凳仔遊戲,而家有一千人玩,得三百張凳仔,點都要整夠九百張凳遊戲先至可以玩落去,否則無人願起身

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
相信下屆換了新特首,
這計劃將無疾而終!
林鄭這名香港災星搞逃犯條例尚未
夠禍害香港,驚香港唔死,還要搞倒錢落海明日大嶼!

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-9-15 05:16 PM 發表
將葵涌貨櫃碼頭
分階段搬到大嶼山
再收返貨櫃碼頭用地
已經可以解決
大部份住屋用地不足問題
林鄭政府卻堅持逆民意
要捨易取難 ...   
產平大魚生一塊地做碼頭點解唔直接用嚟起樓而要搬來搬去?

引用:
原帖由 mo5k5 於 2021-9-16 06:43 AM 發表

你問過環保撚未?
還要問,到時又一班香港人跳出來乜乜乜物物物,發展新界又另一班跳出來不遷不拆,種田種地,原區安置。新界地主都講出口拖填海拖到另一個特首上場再算。

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-9-15 05:27 PM 發表

同意,明日大嶼工程太大,時間同價錢一定超預期,又話發展新界北,香港生產力不斷下降,錢從何來,呢個工程風險太大,個人覺得林鄭呢個大嶼只係為配合大灣區而起,而並不是解決房屋問題
配合大灣區唔單止要靠基建,仲要靠啲人一齊融入,咁梗係要啲人住埋入去啦。

引用:
原帖由 WitGame 於 2021-9-15 05:33 PM 發表

請在西沙群島吹沙填海建島的中國工程工公就不會超支,而且快靚正!

如果香港政府廢AO高官專喜歡請外國公司,例英國的禮頓一定超支及爛尾!
招標

香港就是一個破壞生態環境中成長城市,「明日大嶼」一定要政府掌握話事權什麼公私合營放兩邊,「明日大嶼」所産生土地就是金錢。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-15 07:35 PM 發表

人地有外勞
你有無?
你真係少去地盤,而家好多地盤佬用普通話溝通

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-15 07:39 PM 發表

睇下甚麼沙中線,珠港奧大橋
delay 幾多,over budget 幾多
就都估到些少

再者,我不清6000億,只包填海造島
包不包島上基建,馬路,水管,污水處理,電網
不包,這裡又分分鐘幾千億

先唔計社區設施,如醫院,消防,警局,公園,康體
分期麻,有錢就造多啲造快啲,冇錢咪造少啲造慢啲。錢係一期一期咁批㗎麻。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]