• 瀏覽: 66,080
  • 回覆: 724
+7
引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-9-15 04:12 PM 發表

咁派錢鼓勵打針點解又唔做? 打左針就可以全面重啟經濟,金額鉅大。點解唔派錢比打針既人?
點解打針一定要攪派錢?攪立法強制唔得呀?

引用:
原帖由 手機用戶 於 2021-9-15 04:13 PM 發表

感覺係林鄭同地產商好多關係, 硬推個明日大魚...
明日大魚可以作為港珠澳大橋樞紐,有利融入粵港澳大灣區。

引用:
原帖由 凡間薯仔 於 2021-9-15 04:16 PM 發表

啲人為反而反係唔會睇
我覺得係佢哋睇唔明。

利申:我都睇唔明

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
仲明日大嶼山
明你老味
林鄭害左香港一次仲未夠
仲要害多次

引用:
原帖由 cctvb33 於 2021-9-16 06:15 AM 發表

點解打針一定要攪派錢?攪立法強制唔得呀?
大陸都未立法
你咁急做乜?

引用:
原帖由 XEO 於 2021-9-15 04:22 PM 發表
成立「明日大嶼」公司,由公司獨立發債,填完仲邊係官地,點起公屋?
到時又係商界主導,延續地產霸權。

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:30 PM 發表

我認為黃絲應該要更加支持明日大魚, 攬炒香港 用到政府庫房乾塘先係
係囉,政府冇錢就cut綜援cut醫療加稅加到外資撤離香港仲唔攪炒

我支持

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-9-15 04:36 PM 發表

可以承辦商話超幾多政府就要用納稅人所交嘅公帑去俾幾多,可以承辦商話延遲幾耐政府就由佢幾時完都得。你遲交信用卡啲錢,銀行都罰你錢啦。你讀書遲交功課,老師都俾差成績你啦。如果唔係班仆街冚家鏟9官垃圾,就擺明係利益輸送。
承辦商「話」
唔使交數據交報告俾人睇呀

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-9-15 04:44 PM 發表

但班仆街冚家鏟地產發展商扣住曬啓德塊地唔起樓,曬太陽曬足廿年。如果填埋觀塘避風塘後面個位,嗰度仲大過沙田同馬鞍山,絕對可以解決房屋供應問題。
又講啓德塊地曬太陽塊地唔曬太陽有毒呀

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-9-16 03:48 AM 發表

萬一樓價大跌??地價還能維持?
萬一樓價大升又點?

我支持明日大嶼

引用:
原帖由 yeunga13 於 2021-9-16 03:47 AM 發表
香港已經變色
去港毒係必然

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-9-16 03:54 AM 發表

70%郊野公園,拿1/5出離發展,都還有60%面積

但整個土地供應大幾多??一點都不能動????
你問過環保撚未?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-15 04:46 PM 發表

無一萬億唔洗落樓。實超支。仲有幾多其他必要工程,如馬路,排水;無計到。
超資唔緊要格,咪拖長分期嚟攪咋麻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]