• 瀏覽: 66,443
  • 回覆: 724
+7
唔知星加坡填海用幾多錢嘅呢 ?可唔可以參考下?

明日大嶼最大好處可建多些道路和樓宇

引用:
原帖由 萬家喜歡了獅子 於 2021-9-16 01:34 AM 發表
董伯伯係到果時又唔珍惜,倒戈相向,當初就算85000多既話咁咪起慢d既數量,咁就唔會今時今曰咁樣仲會有籠屋進化版劏房出現喇,到最後益左依家益左無良業主同地產商,到依家耐啦,發現申請公屋上樓耐喇慢又後知後覺,不過有好多因數,又每日150又咁多單親又唔同國籍想黎拎褔利,依家代價仲大過以前就算填左海起左樓你會出黎市區嗎... 大家諗下搭巴士東涌出市區都煩搭地鐵快小小都要半粒鐘,到時果邊又置成一閣,咁無錯 ...
董先生推8萬5,
唔係唔真惜,
係反對,
同今日,明日大嶼一樣,
反對,
廿年之後,
班後生又問掂解冇樓住,
掂解當年反對起明日大嶼?
又害了多一代人

支持

用國安法回收丁權,即刻唔使填海

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
在一個人口密集、住宅用地供應嚴重不足的地方,土地珍貴,仲講埋d填海造地是倒錢落海嘰說話,完全係廢話

引用:
原帖由 fullbuster 於 2021-9-16 12:31 AM 發表
6000億最大得益者更係大陸啦,掏空香港
填出來的地是香港的,賣地收益也是香港,得益肯定是香港,請問何來最大得益者係大陸?請問如何掏空香港?廢話連篇!

引用:
原帖由 萬家喜歡了獅子 於 2021-9-16 01:34 AM 發表
董伯伯係到果時又唔珍惜,倒戈相向,當初就算85000多既話咁咪起慢d既數量,咁就唔會今時今曰咁樣仲會有籠屋進化版劏房出現喇,到最後益左依家益左無良業主同地產商,到依家耐啦,發現申請公屋上樓耐喇慢又後知後覺,不過有好多因數,又每日150又咁多單親又唔同國籍想黎拎褔利,依家代價仲大過以前就算填左海起左樓你會出黎市區嗎... 大家諗下搭巴士東涌出市區都煩搭地鐵快小小都要半粒鐘,到時果邊又置成一閣,咁無錯 ...
當年發展沙田、大圍時,d人都話交通好唔方便,今時今日d人又唔覺得天水圍、元朗唔方便喎 ,如果當年無發明汽車,下下都坐馬車或步行,又真係幾唔方便咖 ,真係好唔明,點解今時今日仲有人嘰思維仍停留係坐馬車時代?!

絕對支持

洞房原來係毒果2.0....

引用:
原帖由 希夷 於 2021-9-16 02:02 AM 發表

董先生推8萬5,
唔係唔真惜,
係反對,
同今日,明日大嶼一樣,
反對,
廿年之後,
班後生又問掂解冇樓住,
掂解當年反對起明日大嶼?
又害了多一代人
洞房到時又鬧政府做乜唔填海造地......

總之政府做乜都錯....

支持

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-9-15 03:17 PM 發表
深圳前海都填海到時都租到地拉,仲整咩鬼大嶼,晒氣
深圳前海填海造地所創造的財政收益及經濟效益全屬於深圳,唔係香港!

引用:
原帖由 man78912 於 2021-9-15 03:40 PM 發表

香港根本大把地,明日大魚係一幻想,所以花幾多錢冇得計
你唔識計就緊係無得計喇

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-9-15 03:43 PM 發表
支持填海!
填完d地可以賣,使乜擔心果 6000億,況且又唔係一次比晒,起碼都分十年供,每年都只係600億,現時香港每年的工程開支都七百幾億啦!
若果再拖下拖下,拖多十年八載,等宗地開發晒先至話開始研究填海,到時計埋通漲,分分鐘多十倍呀!
仲可以發債融資

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]