• 瀏覽: 39,608
  • 回覆: 723
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-15 11:05 PM 發表

不過大把錢
大把陰司紙就有香港人份

熱賣及精選
填完係永久土地,有長遠經濟效益,就算6萬益都係小數目

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
黃黑暴渣已經破壞左香港和諧社會,生態環境又算是什麼。

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-9-15 09:26 PM 發表

根本就算再開發左20%郊野公園地都無乜影響。 因為實在太大了。
你指香港郊區地方太多?咁又未至於,但始終郊區發展咗一個地區就少啲一個地區,而且郊區除咗比動物生存之外仲有好多植物生長提供清新空氣比我哋,但個海填咗部分又真係無乜影響囉

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-15 10:17 PM 發表

但明日大嶼係咪阿爺ok左先?因為橫跨幾代特首,吾覺大陸有俾過意見,怕佢俾阿爺殺停
阿爺落左命令要香港政府解決房屋問題,所以今次吾同董生年代,當年阿爺太放縱香港人,所以先做成今日局面,當年地產商,民主派,蘋果日報,政府公務員最吾中意董建華八萬,今次阿爺落左命令,地產界都無人再出聲。

提示: 違規內容已被屏蔽
取消丁權收地!拎左成百年著數仲想點!班鄉下佬個個有錢移民見到都嬲

真係唔需要擔心超支
因為一定會

最終被林鄭攬炒

叫共產黨每日送少150件假結婚人群落來 根本唔會冇屋住

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-9-15 19:15 發表

🤔填海要6000億...

郊野公園斬樹炸山
棄置的樹木🌲、 座山的石頭🪨 丟去邊?運去邊?用手人清、再用車運、再船運去對面海?
要比錢比非洲收這些建築垃圾材料?
當最後結果都要6000億....

咁填海好過搞座山....

海本來唔係自己土地...
但山是自己塊土地內的資源...
當然向外搶資源吧。
唔洗炸喎,只要郊野公園邊緣地帶又係平地又夠用

6000億最大得益者更係大陸啦,掏空香港

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-15 04:17 PM 發表

前海大把地, 一國一制  開口埋口愛國 L返大陸住
開口埋口話環保,環保L開少幾日冷氣,街市買餸帶滕欖,地球先生多謝你啦!

董伯伯係到果時又唔珍惜,倒戈相向,當初就算85000多既話咁咪起慢d既數量,咁就唔會今時今曰咁樣仲會有籠屋進化版劏房出現喇,到最後益左依家益左無良業主同地產商,到依家耐啦,發現申請公屋上樓耐喇慢又後知後覺,不過有好多因數,又每日150又咁多單親又唔同國籍想黎拎褔利,依家代價仲大過以前就算填左海起左樓你會出黎市區嗎... 大家諗下搭巴士東涌出市區都煩搭地鐵快小小都要半粒鐘,到時果邊又置成一閣,咁無錯大家都仲會話可以搭地鐵不過唔知幾時會再有依個配套

新界發展? 發展商屯了大量農地綜地。就係想政府開發,然後佢哋可以以 10 倍或 20 倍價錢賣樓。政府收綜地的費用唔會比填海低幾多,但就可全新規劃。不用賠款比發展商,地主及原居民。而且,全新的地區,配套更容易安排。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]