• 瀏覽: 66,411
  • 回覆: 724
+7
支持明白大嶼。

建好後未來所帶動的經濟和發展也不只6000億。

當年被英國佬騙曬錢建機場。
現在也要建第3跑道, 同樣道理。

要為未來居住,人口增長, 經濟需求作準備。

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-15 07:46 PM 發表

我其實都睇唔通,如果真係做好明白日大嶼,到時已經回歸中國,已一國一制,可能已冇邊界,同埋有冇需要鋪大量土地,到時香港人口有幾多,起好既地係咪仲係錦值錢,我睇吾通,如果用邊墜地真係會快靚正,
我十分肯定2047之後仍然有邊界,因為分2制合乎中國長遠利益。

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
最重要填海之後新舊區,會擴展多少個新城市,如只是多了海中的地和交通方便咗,咁就唔值得去造了。

引用:
原帖由 eman2021 於 2021/9/15 20:54 發表

香港人真自私,有事找國內,沒事屌撚哂。別的唔講。憑乜撚要租借比你?
當年英國佬賺X曬去建機場。 連機場快線的車票都必須要訂購英國的。 香港人就善忙。 現在唔提。

現在是自己的國家去搞自己城市的基建和住屋需要, 就出來噪。

根本太多YC

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021/9/15 21:09 發表

我十分肯定2047之後仍然有邊界,因為分2制合乎中國長遠利益。
對,到2047應該會繼續現有模式。最合乎長線效益。 也幫助到給台灣做樣板。

以生態環境來講填海比開發郊野好,郊野開發咗地就少咗,破壞咗陸上生態環境啲動植物就少咗地方生存,但海洋面積咁大啲生物係可以走,而陸上生物無地方走

香港還要想有長遠發展, 係要攪架啦。

唔係邊緊爭呀。

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-9-15 09:12 PM 發表

對,到2047應該會繼續現有模式。最合乎長線效益。 也幫助到給台灣做樣板。
我反而覺得一個國家 ,喺歷史嘅偶然之下.....自然地發展出另一個制度 ,對該國家係有極大嘅好處,提供一個彈性, 呢種歷史嘅偶然 ......係要好好珍惜.....,而且亦很難一朝一夕刻意打造出來,中國領導人咁有智慧,一定明白呢一點。。。。

填海地起咗公屋點賣$

引用:
原帖由 win^_^ 於 2021-9-15 03:22 PM 發表
香港人真係世界上唯一最叼最賤既賤種刁民,又話無錢買樓,地方就係得甘多,開拓土地又吠公帑又吠環保,丫,
低級人又要扮高尚,香港人真係好趣緻
香港人的確係特別犯賤!無論喺醫療、住屋、教育,以至防疫都係特別仆街過人!

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2021-9-15 07:46 PM 發表

我其實都睇唔通,如果真係做好明白日大嶼,到時已經回歸中國,已一國一制,可能已冇邊界,同埋有冇需要鋪大量土地,到時香港人口有幾多,起好既地係咪仲係錦值錢,我睇吾通,如果用邊墜地真係會快靚正,
我估計2047香港好似以前深圳一樣分一,二線,一線即香港居民深圳居民可以自由出入,二線內地居民出入要申請,將來政府可能會遷到新界,大嶼山我都未知,但大嶼山有國際機場,有港珠澳大橋,而係內地曾經有人見過但未有承認第二條高鐵線會係大嶼山,可能國家已經有規劃,不過我地吾地知未來有乜規劃。

依加百份之50香港人都係住填海地。

好啊,使哂佢,好似恆大咁。

引用:
原帖由 被打壓的小網民 於 2021/9/15 21:12 發表
以生態環境來講填海比開發郊野好,郊野開發咗地就少咗,破壞咗陸上生態環境啲動植物就少咗地方生存,但海洋面積咁大啲生物係可以走,而陸上生物無地方走
根本就算再開發左20%郊野公園地都無乜影響。 因為實在太大了。

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-9-15 02:52 PM 發表
政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」計劃。有議員今(15日)建議政府考慮以公私營合作模式,成立一間

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210915/photo/bkn-20210915125509814-0915_00822_001_01b.jpg?20210915143334

政府懶理社會反對聲音,擲逾6,000億港元硬推「明日大嶼」 ...
如果全港人唔用冷氣會唔會對生態更有幫助?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]